BĂUTURI

813. LICHIOR DE PORTOCALE
1 l alcool de 90°, 1 l lapte crud, 1 kg zahăr tos, 4 portocale, 1 lămâie.
Într-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zahărul, 4 portocale tăiate bucăţi potrivite, cu coajă şi cu sâmburi, şi o lămâie tăiată bucăţi. Se leagă borcanul şi se pune într-un loc ferit, unde se lasă să stea o lună întreagă. La fiecare 2 — 3 zile se amestecă bine conţinutul cu o lingură mare de lemn. După acest timp, se strecoară totul printr-un tifon, storcând bine să iasă toată zeama din portocale. Lichidul obţinut se filtrează astfel: într-o pâlnie obişnuită de metal sau de sticlă se pune o altă pâlnie de hârtie de filtru prin care se toarnă încet în sticle lichidul de mai sus. Filtrarea se face în cîteva ore, iar lichiorul trebuie să iasă perfect limpede. Cât are încă lichid, pâlnia de hârtie nu trebuie atinsă, deoarece s-ar rupe imediat. Când s-a depus prea mult reziduu pe ea, se înlocuieşte cu altă hârtie de filtru. Lichiorul astfel obţinut se toarnă în sticle, se astupă şi se păstrează oricât timp.

814. LICHIOR DE CAFEA
250 g cafea (pentru 1 l cafea lichidă), 1 l alcool 90°, sirop dintr-un kg zahăr şi ¾ l apă, vanilie.
Se face la filtru o cafea aromată din 250 g cafea prăjită şi măcinată mai mare. Se trece prin filtru atâta apă clocotită, încât să se obţină 1 l cafea lichidă. Se face un sirop din zahăr şi apă. După ce s-a răcorit, se amestecă cu cafeaua, alcoolul şi un praf de vanilie. Se păstrează în sticle bine astupate.

815. LICHlOR DE ANASON
1 l alcool de 90°, 40 g anason stelat, 5 boabe de coriandru, o bucăţică cât un ban de scorţişoară, sirop din 400 g zahăr şi ½ l apă.
Se pun într-un borcan cu gâtul strâmt alcoolul, anasonul şi celelalte aromate. Se astupă şi se lasă să stea astfel două luni încheiate. După acest timp se adaugă siropul de zahăr. Se amestecă la fiecare două zile, timp de o săptămână. Se filtrează apoi la fel ca lichiorul de portocale.

816. LICHlOR DE CASSIS
1 l alcool de 90°, 2 kg boabe de cassis (coăcăze negre), sirop din 750 g zahăr şi 1/2 l apă.
Se pun într-un borcan cu gâtul strâmt boabele de cassis, alese şi spălate, cu 1 l de alcool.
Se astupă bine şi se lasă să stea două luni. După acest timp se amestecă cu siropul de zahăr. Se continuă apoi ca la lichiorul de portocale.

817. VIŞINATĂ
La 1 kg de vişine, 400 g zahăr, alcool cât să cuprindă vişinile.
Se spală vişine frumoase, coapte şi întregi. Se rup codiţele. Se umplu cu ele sticle mari, speciale pentru vişinată, de 3 — 4 kg, cu gâtul larg. Se pun un rând de vişini, unul de zahăr tos sau pisat. Se leagă borcanul şi se lasă câteva zile la soare, până îşi lasă vişinile zeama şi zahărul începe să se dizolve. Din când în când se scutură uşor borcanul ca să se aşeze vişinile. Se toarnă apoi alcool de 90° cât să acopere vişinile, se leagă borcanul cu hârtie pergament, se aşază din nou într-un loc la soare şi se lasă câteva săptămâni. Vişinile capătă un gust aromat, foarte plăcut, dacă printre ele se pun câteva boabe de cireşe amare şi câţiva sâmburi de vişine, zdrobiţi. După dorinţă, se poate servi vişinata împreună cu vişinile sau numai lichiorul, iar vişinile separat, presărate cu zahăr pisat. De asemenea se pot fierbe vişinile într-un sirop slab de zahăr şi apă, servindu-le ca un compot.Dacă vişinata pare prea tare, se poate slăbi cu sirop de
zahăr.

818. VIN FIERT
1 l vin, 250 g zahăr, 4 ciişoare, o bucăţică scorţişoară, o bucăţică coajă de lămâie.
Se pun la fiert într-un vas curat, fără miros de mâncare, vin alb sau roşu, zahăr, cuişoare, scortişoară şi puţină coajă de lămâie. Se amestecă până se dizolvă zahărul şi se lasă apoi să dea un singur clocot. Vinul fiert prea mult pierde din aromă. Se strecoară şi se serveşte fierbinte în ceşti sau în pahare.

819. ŞODOU
Pentru 6 persoane: 6 gălbenuşuri, 12 linguriţe cu vârf de zahăr, 1 l lapte, 6 linguriţe rom.
Se freacă într-un castron gălbenuşurile cu zahărul pisat, până se umflă şi devin o cremă spumoasă. Se toarnă încet laptele clocotit, se adaugă rom şi se serveşte la ceşti imediat, cât este fierbinte.

820. LIMONADĂ
Pentru 6 persoane: 150 g zahăr, 2 lămâi mijlocii, 6 pahare apă.
Se pune zahărul într-un vas foarte curat. Se toarnă apa rece deasupra, amestecând până se dizolvă zahărul. Se adaugă puţină coajă de lămâie, tăiată numai din partea galbenă şi zeama de lămâie. Se acoperă şi se pune la gheaţă câteva ore. Înainte de a servi se strecoară, adăugând în pahare şi câte o felie subţire de lămâie.

821. CVAS
15 l apă, 800 g zahăr, 2 lămâi, 200 g stafide, 25 g drojdie, 1/2 Iinguriţă bicarbonat.
Se pun într-o oală sau în alt vas mare, zahărul, lămâile tăiate bucăţi şi stafidele. Se opăresc cu apă clocotită. Se acoperă vasul cu un şervet. Când s-a răcorit apa cât suferă degetul, se pun drojdia muiată cu puţină apă şi 1/2 linguriţă de bicarbonat.
Se lasă să fermenteze 12 ore, apoi se strecoară şi se toarnă în sticle, după ce s-a pus în fiecare 2 — 3 stafide. Se închid sticlele cu dop fiert, se leagă fiecare bine cu sfoară, ca să nu sară dopul, şi se mai ţin două ore la cald, apoi se duc în pivniţă. După 2 — 3 zile cvasul este bun de băut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu