SIROPURI

809. SIROP DE FRAGI
1 l zeamă de fragi, 1 kg zahăr, 1 linguriţă zeamă de lămâie.
Se strivesc cu mâna, într-un castron, fragi bine copţi. La 1 kg de fragi se poate adăuga 1/4 de litru de apă. Se storc pnntr-un tifon des şi se toarnă în tingirea de dulceaţă, adăugînd la 1 l de zeamă, 1 kg de zahăr. Se ţine pe foc moale până se topeşte zahărul, se fierbe apoi la foc iute circa 20 de minute. Nu se face prea gros, ca să se poată turna uşor din sticle. La fiert se adaugă puţină zeamă de lămâie. Când este destul de legat, se dă la o parte şi se toarnă cald în sticle care se astupă bine. Sa să nu pleznească sticla, se înfăşoară într-o cârpă umedă, cât se toarnă siropul.

810. SIROP DE ZMEURĂ
Se face la fel ca siropul de fragi.


811. SIROP DE COACĂZE
Se face la fel ca siropul de fragi, adăugând la 1 l de zeamă, 1,500 kg de zahăr.

812. SIROP DE VIŞINE
1 l zeamă de vişine, 1 kg zahăr.
Se curăţă de codiţe, 1,500 kg de vişine şi se pun să fiarbă cu 1/4 de litru de apă. Când vişinile au început să pleznească, se pun într-un tifon ca să se scurgă zeama. După ce s-au scurs bine, se lasă zeama câtva timp să se limpezească. Se pun apoi la fiert în tingire cantităţi egale de zeamă şi de zahăr şi puţină zeamă de lămâie. După ce s-a topit zahărul, se fierbe la foc iute şi se leagă, luând spuma de câte ori este necesar. Se toarnă cald în sticle. Zeama pentru sirop se poate pregăti de asemenea la fel ca pentru siropul de fragi (v. 809).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu