TORTURI ŞI PRĂJITURI 1

650. TORT IEFTIN
3 ouă, 1 lingură unt proaspăt, 1 pahar zahăr, 1 pahar făină, 1 pahar lapte, 2 linguri marmeladă. Crema de nuci: 200 g nuci, 100 g lapte, 50 g zahăr, 1 gălbenuş, vanilie, rom.
Se freacă o lingură de unt proaspăt cu un pahar de zahăr şi cu gălbenuşurile puse pe rând. Se adaugă apoi încet, alternând, un pahar de făină şi unul de lapte. La urmă se pun cele trei albuşuri spumă. Se coace la cuptor într-o formă unsă cu unt.
Când este gata, se taie în trei felii orizontale, se umezesc cu sirop cu rom, se unge o felie cu marmeladă de caise, se pune o felie de tort, apoi un strat de cremă de nuci, altă felie de tort, care se unge din nou cu marmeladă. Deasupra se presară nuci pralinate sau resturi de tort uscat, puţin sfărâmate.
Crema de nuci: Se opăresc nucile măcinate cu laptele îndulcit cu zahăr. Se freacă bine, adăugând puţin rom, vanilie şi când s-a mai răcorit, un gălbenuş. Se freacă bine până devine spumoasă.

651. TORT DE NUCI
5 ouă, 100 g zahăr vanilat, 1 lingură făină, 1 lingură pesmet, 100 g nuci măcinate. Pentru cremă, v. 736.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul vanilat până se fac ca o cremă. Se adaugă făina, pesmetul din cernut, nucile trecute prin maşina de tocat şi la urmă albuşurile spumă. Se unge forma de tort bine cu unt. Se toarnă compoziţia, se dă la cuptor circa o oră, la foc potrivit.
După ce s-a răcit, se taie în două, se stropesc amândouă jumătăţile cu un sirop cu rom sau cu lichior şi se umple cu cremă de nuci (v. 736), apoi se glasează.

652. TORT DE FASOLE
250 g fasole fiartă, 4 ouă, 200 g zahăr, 2 linguri unt proaspăt, 1 lingură cacao, 1 lingură pesmet, 2 linguri rom.
Se freacă fasolea fiartă, scursă bine de apă şi trecută prin sită, cu gălbenuşurile, zahărul şi untul proaspăt, făcut spumă. Când totul este bine amestecat ca o cremă, se adaugă o lingură de ciocolată rasă sau de cacao, sau o lingură de cafea concentrată, o lingură de pesmet, două linguri de rom şi albuşurile bătute spumă. Se coace la cuptor într-o formă bine unsă cu unt, aproape o oră. La început focul trebuie să fie mai moale ca să crească tortul, iar la sfârşit mai iute. După ce s-a răcorit, se acoperă cu glazură de cafea sau de ciocolată, iar pe margine se toarnă cu cornetul frişcă bătută.

653. TORT DE CASTANE
50 castane, 250 g zahăr, 5 ouă, 150 g unt proaspăt, vaniîie, 150 g frişcă bătutâ cu zahăr. Cremă de castane, v. 749.
Se crestează coaja castanelor şi se fierb o oră într-o oală. Se curăţă de coajă şi se pun într-o cratiţă cu apă cât să le cuprindă. Se lasă să fiarbă până se moaie complet. Se scurg bine de apa care a mai rămas şi se trec prin maşina de tocat, apoi printr-o sită. Se amestecă cu zahărul pisat, vanilie şi gălbenuşurile puse pe rând. Se freacă bine până devine ca o cremă. Se amestecă apoi cu untul frecat spumă şi la urmă cu albuşurile bătute spumă. Se unge o formă cu unt, se toarnă compoziţia şi se coace la foc potrivit trei sferturi de oră. Când este gata tortul, trebuie să fie puţin moale la mijloc. Dacă se ţine prea mult la foc, devine aspru. Se lasă să se răcească în formă. Se răstoarnă, se glasează cu ciocolată sau cu cafea, iar deasupra se pune frişcă bătută.
Dacă se umple cu cremă, atunci se coace compoziţia în două forme de mărime egală. Când sunt gata, se lasă să se răcească, se pun una peste alta şi între ele cremă de castane (v, 749).

654. TORT DE PESMET
6 ouă, 6 lingiiri zahăr, 6 linguri pesmet, 1/2 pahar nuci (facultativ), vanilie.
Cremă de unt (v. 728).
Se freacă spumă gălbenuşurile cu zahărul pisat şi o bucată de vanilie. Se adaugă pesmetul foarte fin şi la urmă albuşurile spumă. După dorinţă, se poate adăuga odată cu pesmetul şi 1/2 pahar de nuci pisate. Se coace într-o formă unsă cu unt şi presărată cu făină, la cuptor, la foc potrivit, circa o oră. Când este gata, se taie în trei felii, se umple cu cremă de unt (v. 728) şi se glasează după plăcere.

655. TORT DE CACAO
6 ouă, 150 g zahăr, 75 g făină, 50 g cacao, unt pentru uns forma. Cremă de ciocolată (v. 729).
Se bat într-un căzănel ouăle întregi cu zahărul până ce volumul lor creşte simţitor. Se bat apoi alternativ pe maşină şi la rece, de trei ori. Se adaugă făina proaspăt cernută, amestecată cu cacao. Se coace la foc mic, într-o formă unsă cu unt şi presărată cu făină. După ce s-a răcit, se taie în trei felii egal de groase. Se stropesc feliile cu sirop amestecat cu puţin rom. Între felii se pune cremă de ciocolată. Se glasează cu ciocolată, iar deasupra se decorează cu fructe zaharisite sau cu puţină cremă turnată prin cornet.

656. TORT MOCA
5 ouă, 160 g zahăr vanilat, 140 g făină, 1 lingură cafea concentrată (sau cicoare), unt pentru uns forma. Pentru cremă, v. 733.
Se încălzeşte bine un castron, ţinându-l câteva minute cu apă clocotită pe marginea maşinii. Se şterge să fie perfect uscat. Se pun ouăle întregi, zahărul vanilat şi se freacă bine până se face ca o cremă. Se adaugă cafeaua şi făina proaspăt cernută şi se amestecă bine. Se toarnă compoziţia într-o formă unsă cu unt, se coace la foc potrivit circa o orâ. Se pregăteşte crema de cafea cu unt (v. 733). După ce s-a răcit perfect tortul, se taie cu un cuţit bun în trei felii, iar între ele se pune crema. Se opreşte o Iingură de cremă pentru garnitură. Tortul se glasează cu glazură de cafea (p. 740), iar deasupra se pune cu cornetul crema oprită.

657. TORT INDIANĂ
6 ouă, 150 g zahăr, 100 g făină, vanilie, unt pentru uns forma, 250 g frişcă. Pentru glazură, v. 738.
Se pun într-un căzănel ouăle întregi cu zahăr şi cu vanilie. Se bat bine cu telul pe marginea maşinii până ce cantitatea creşte simţitor. Se bate apoi altemativ, pe maşină şi la rece, de trei ori. Se adaugă făina. Se coace compoziţia într-o formă bine unsă cu unt şi presărată cu făină, la foc potrivit. După ce s-a răcit, se taie cu un cuţit ascuţit tortul în două. Se scobesc ambele părţi la mijloc, cât mai mult, dar fără să se spargă fundul, astfel încât aşezate una peste alta, să rămână un gol la mijloc. Acest gol se umple cu frişcă bătută. Tortul se glasează cu ciocolată. Din aluatul scos din mijlocul tortului se poate pregăti umplutura pentru alt tort, la fel cu crema de cozonac (v. 734).

658. TORT DOBOŞ
5 ouă, 125 g zahăr, 5 linguri făină, unt pentru uns forma. Crema: 4 ouă, 150 g zahăr, 2 batoane ciocolată sau 2 linguri cacao, 200 g unt proaspăt, 3 linguri zahăr pentru glazură.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se fac ca o cremă. Se adaugă făina şi albuşurile bătute spumă. Se unge forma de tort cu unt, se presară făină şi se toarnă astfel din compoziţie, încât foaia să nu fie mai groasă ca muchia cuţitului. Se coc pe rând 7 — 8 foi, se scot fierbinţi din tavă şi se pun pe masa de aluat. Crema pentru tort: într-o oală mică pusâ în alt vas cu apa clocotită se bat ouăle întregi cu zahăr şi vanilie, pe foc. Se bate mereu până începe să se îngroaşe. Se adaugă ciocolata muiată pe marginea maşinii cu o lingură de apă sau două linguri de cacao frecate cu puţin lapte. Când crema este gata, se dă la o parte, amestecând mereu până se răcoreşte. Se freacă spumă untul, apoi se amestecă încet cu crema, după ce aceasta s-a răcit complet. Se aşază foile unele peste altele, între ele punând cremă. Ultima foaie se lasă la o parte până se glasează cu zahăr ars. Se arde zahărul într-o cratiţă la foc iute. Când zahărul s-a topit complet şi începe să se închidă la culoare, se toarnă pe foaia de tort şi se întinde repede cu ajutorul unui cuţit lung, înfierbântat, până nu se răceşte. Dacă totuşi se răceşte, se introduce foaia de tort o clipă la cuptor, pentru ca muindu-se zahărul, să se poată întinde bine. Cât timp se glasează, se ţine foaia de tort pe o placă unsă cu ulei, pentru ca picăturile de zahăr care curg pe margini să nu se lipească pe masă.
Tot cu ajutorul cuţitului, până nu se răceşte complet zahărul, se înseamnă feliile de tort, apăsând bine, pentru a se tăia uşor tortul. Foaia astfel glasată se aşază deasupra.

659. TORT CU MARMELADĂ
200 g făină, 2 linguri zahăr, 2 linguri miere, 1 ou, 1 lingură unt topit, 1 pachet praf de copt, un praf de sare, 250 g marmeladă, 100 g nuci.
Se cerne făina pe masa de aluat, se face loc la mijloc, se pune zahărul, mierea, oul, untul, un pacheţel de praf de copt şi sare. Se frământă un aluat, se fac şase foi care se coc în formă de tort. A doua zi se aşază tortul, întinzând marmeladă printre foi. Deasupra şi împrejur se unge cu marmeladă, se presară nuci tocate cu cuţitul şi puţin rumenite într-o tigaie, pe maşină.

660. TORT CU MARMELADĂ ŞI CU CREMĂ
300 g făină, 1 gălbenuş, 5 linguri zahăr, 2 linguri oţet de vin (să nu fie prea acru), 2 linguri ulei, 1 lingură untură, 4 linguri lapte, 1 pachet praf de copt, un praf de sare. Crema: ¼ l lapte, 1 ou, 1/2 lingură făină, 2 linguri zahăr, vanilie, 250 g marmeladă.
Se ceme făina pe masa de aluat, se face loc la mijloc şi se pune gălbenuşul, oţetul, uleiul, untura, laptele, un pacheţel de praf de copt şi sare. Se frământă bine aluatul şi se împarte în şase părţi egale. Se întind foile pe rând, de rnărimea tăvii şi se coc la foc potrivit. Din timp se face o cremă de vanilie din lapte, un ou, făină, zahăr şi puţină vanilie. Se amestecă toate împreună şi se fierb pe maşină până se îngroaşe crema. Se freacă bine să nu se facă cocoloşi. Se aşază o foaie de tort pe farfurie, se unge cu marmeladă, deasupra se pune a doua foaie care se unge cu cremă şi aşa mai departe se aşază foile alternând un rând de marmeladă cu unul de cremă. Deasupra şi împrejur, se acoperă tortul cu cremă.

661. TORT FĂRĂ OU
140 g făină, 140 g nuci măcinate, 140 g zahăr pisat, 150 g unt proaspăt, 1 lingură îapte, 1 praf de sare, 250 g marmeladă, 100 g nuci tocate.
Se frământă pe masa de aluat făina cu nucile măcinate, zahărul pisat, untul proaspăt, laptele şi sarea. Se face un sul gros care se împarte în cinci părţi, se acoperă cu un şervet şi se lasă să stea o oră la răcoare. Fiecare bucată se întinde pe rând, pe fundul formei de tort, presărat cu făină, şi se coace la cuptor la foc potrivit. Foile coapte se desprind cu grijă pe margini, cu un cuţit ascuţit. Când toate foile sunt coapte, se pune între ele un strat subţire de marmeladă de caise. Deasupra, peste stratul de marmeladă, se presară nuci prăjite puţin şi tocate mărunt. În loc de marmeladă se poate glasa cu ciocolată (v. 72,8).

662. TORT DE ALBUŞ
8 albuşuri, 150 g unt proaspăt, 300 g zahăr pudră, 150 g făină, vanilie, unt pentru uns forma, 100 g nuci.
Se freacă spumă untul proaspăt, se adaugă încet zahărul pudră şi făina. Separat se bat opt albuşuri spumă cu un praf de sare şi se amestecă uşor cu crema de unt. Se toarnă compoziţia într-o formă de tort unsă cu unt şi presărată cu migdale sau cu nuci tăiate în lung. Se coace la foc potrivit.

663. TORT DE BEZELE
8 albuşuri, 400 g zahăr pudră, unt pentru uns tava. Crema: 1 lingură cu vârf de cacao, 3 linguri făină, 4 linguri zahăr, 1/2 l lapte, 100 g unt proaspăt, rom sau esenţă de portocale.
Se bat opt albuşuri spumă şi se adaugă, amestecând uşor, zahărul pisat. Se coc pe rând patru foi, întinzând albuşul potrivit de gros pe fundul tăvii de tort, bine uns cu unt şi presărat cu făină. Se scot foile numai după ce s-au răcorit complet, altfel se sfărâmă. Se fac separat câteva bezele mici, pentru garnitură.
Între foi se pune următoarea cremă: se freacă cacao cu o lingură două de lapte, până se moaie complet Se adaugâ zahărul, apoi făina, frecând continuu, şi se toarnă laptele clocotit. Se pune cratiţa pe maşină şi se ţine până începe să fiarbă. Se amestecă mereu ca să nu se prindă de fund şi să nu rămână nici un cocoloş. Când este destul de legată, se dă la o parte şi după ce s-a răcorit, se pun pe rând bucăţele mici de unt frecând mereu, până ce se introduce tot untul şi crema a devenit spumoasă. Se adaugă rom sau esenţă de portocale.
În loc de crema de mai sus, se poate pune între foile de bezele numai frişcă bătută cu zahăr. Tortul se aşază cu o oră înainte de a fi servit; dacă aşteaptă mai mult, foile de bezele se moaie prea tare.


664. TORT DE BISCUIŢI CU ZAHĂR ARS
1/2 kg biscuiţi, 1 l lapte, 8 linguri zahăr, 2 linguri făină, 1 lingură rom, vanilie, 100 g nuci sau frişcă.
Se ard într-o cratiţă patru linguri de zahăr care se sting cu puţină apă fierbinte. Se lasă pe colţul maşinii până se dizolvă tot zahărul. Separat se rnoaie făina cu o ceaşcă de lapte rece, amestecând bine, până se desface toată făina. Se mai toarnă lapte rece, completând până la un litru. Se amestecă cu siropul de zahăr ars, adăugând şi patru linguri de zahăr, o lingură de rom şi puţină vanilie. Se ţine pe foc până începe crema să se îngroaşe. Se dă la o parte şi se adaugă biscuiţii sfărâmaţi în bucăţele mici. Se amestecă uşor cu o lingură şi se dau la rece până ce se pătrund bine cu cremă. A doua zi se aşază compoziţia pe o farfurie rotundă sau dreptunghiulară, iar deasupra se presară nuci tocate, prăjiite puţin pe maşină, sau se acoperă tortul cu frişcă bătută.

665. TORT DE BISCUIŢI CU CREMĂ DE VIN
1/2 kg biscuiţi, 1 l lapte, 8 linguri zahăr, 2 linguri făină, 4 gălbenuşuri, ½ pahar vin. Cremă: 4 albuşuri, 4 linguri zahăr, 2 linguri marmeladă.
Se freacă într-o cratiţă patru linguri de zahăr, făina şi gălbenuşurile peste care se toarnă laptele clocotit. Se pune pe foc, se amestecă şi când începe crema să se îngroaşe, se adaugă 1/2 pahar cu vin. Se pun într-un castron biscuiţii rupţi în bucăţi mici. Deasupra se toarnă crema de vin fierbinte. Se dă la rece.
A doua zi se aşază compoziţia pe o farfurie rotundă, în formă de tort, sau dreptunghiulară. Se bat albuşurile spumă cu patru linguri de zahăr şi marmeladă şi se acoperă tortul complet cu această spumă. Se serveşte.

666. GUGULUF
4 ouă, 400 g făină, 2 linguri zahăr, 25 g drojdie, 175 g unt proaspăt, 2 linguri lapte, vanilie, 1/2 linguriţă sare; 50 g stafide, 1 lingură rom, unt pentru uns forma, 100 g migdale sau nuci.
Este o prăjitură uşor de făcut, dar pentru ca să crească frumos trebuie ca materialul întrebuinţat să fie puţin cald, adică nici untul, nici ouăle, nici făina să nu fie ţinute la răcitor sau într-o cameră rece. Se cerne făina într-un vas încăpător. Se face loc la mijloc şi se pun sarea şi zahărul pisat. Separat se moaie drojdia cu puţin lapte (dacă este prea fierbinte, drojdia se opăreşte şi nu mai creşte). Când s-a muiat, se toarnă în gaura făcută în făină. Se adaugă ouăle întregi şi untul proaspăt, puţin bătut cu o lingură.
Se frământă totul bine cu mâna şi la sfârşit se adaugă stafidele fără sâmburi şi o lingură de rom. Aluatul trebuie să fie moale. Din când în când se dau mâinile în făină, pentru a se desprinde uşor de pe degete şi pentru a putea fi aşezat în formă. Se unge bine cu unt o formă cu gaură la mijloc, de preferinţă o formă specială de pământ, se presară atât pe fund cât şi pe pereţi cu migdale curăţite şi tăiate în lung, se pune aluatul astfel încât să ocupe jumătate din formă. Se lasă să crească la loc cald şi ferit de curent. Se unge deasupra cu ou şi se coace la foc potrivit. Spre sfîrşit, focul trebuie să fie moale. Se ţine circa o oră, iar dacă se rumeneşte deasupra înainte de vreme, se acoperă cu o foaie de hârtie umezită. Se răstoarnă şi se presară cu zahăr pisat.

667. TURTĂ DULCE
350 g miere, 350 g făină, 3 ouă, 3 linguri zahăr, 1/2 linguriţă bicarbonat, un vârf de linguriţă de scorţişoară, un vârf de linguriţă de cuişoare, 1 lingură rom, 1 lingură ulei, 3/4 pahar de nuci, unt sau ulei pentru uns tava.
Se pune mierea în vasul în care se va pregăti compoziţia şi se amestecă pe marginea maşinii până se moaie. Se dă la o parte, se pune zahărul, făina cernută, câte puţin odată. şi după ce s-a mai răcorit, ouăle întregi, pe rând. Se freacă totul bine, se mai adaugă bicarbonatul proaspăt cernut, apoi cuişoare şi scortişoară pisată, rom, ulei şi nuci curăţite, nesfărâmate. Se unge o tavă cu unt, se toarnă compoziţia, se pun deasupra bucăţi de nucă şi se coace la foc potrivit.

668. TURTĂ DULCE FĂRĂ OUĂ
450 g făină, 250 g zahăr, 1/2 pahar apă, 1 linguriţă bicarbonat, un vârf de linguriţă de scorţişoară, 1 vârf de linguriţă de cuişoare, 1 pahar nuci, coajă de portocale, ulei pentru uns tava.
Se ard într-o cratiţă 150 g zahăr şi se sting cu 1/2 pahar de apă. Se amestecă cu 100 g zahăr. Se cerne într-un castron făina, se toarnă încet siropul amestecând bine, se adaugă bicarbonatul proaspăt cernut, scorţişoara şi cuişoarele pisate, iar la sfârşit nucile şi puţină coajă rasă de portocale sau coajă de portocale zaharisită (lisă de portocale). Se unge tava cu ulei, se toarnă compoziţia şi se coace la foc potrivit.

669. CHEC
4 ouă, 1 1/4 ceaşcă de făină, 1 ceaşcă de zahăr, 2 linguri apă caldă, un vârf de linguriţă scorţişoară, un vârf de linguriţă praf de copt, un praf de sare, coajă de lămâie, unt pentru uns forma.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi scorţişoara pisată. Se adaugă încet făina, două linguri de apă călduţă, sarea, praful de copt, cele patru albuşuri spumă şi puţină coajă rasă de lămâie. Se unge o formă dreptunghiulară cu unt, se presară cu făină, se pune compoziţia şi se coace la foc potrivit circa o oră. Se taie felii după ce s-a răcit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu