FĂINOASE ŞI DIFERITE FELURI CU BRÂNZĂ 1

524. RISOTO CU SOS DE ROŞII
1 1/2 ceaşcă orez, 2 linguri unt, 3 ceşti zeamă de carne, 2 linguri brânză rasă, unt proaspăt cât o nucă, sare.
Se alege orezul, se spală şi se usucă cu un şervet. Se infierbîntă într-o cratiţă untul, se pune orezul şi se amestecă până începe să se îngălbenească. Se toarnă zeama de carne şi se dă la cuptor, la foc potrivit. Se lasă circa 25 de minute fără să se amestece, până ce orezul este fiert, dar nesfărâmat, bob de bob. Se unge o formă de tablă bine cu unt, se aşază orezul la care s-a adăugat o bucăţică de unt proaspăt şi puţină brânză rasă, se dă câteva minute la cuptor şi se răstoarnă pe farfurie. Se presară deasupra brânză rasă sau caşcaval ras, iar împrejur se pune cu lingura un sos gros de roşii (v. 63). Se serveşte foarte fierbinte.

525. RISOTO CU FICAT
1 1/2 ceaşcă orez, 3 linguri unt, 4 ceşti zeamă de carne, 200 g ficat, unt proaspăt cât o nucă.
Se pregăteşte orezul ca mai sus, se taie în bucăţele mici ficatul şi se înăbuşă cu puţin unt, fără însă să se usuce. Când orezul este fiert, se adaugă puţin unt proaspăt, se aşază într-o formă de tablă unsă cu unt, de preferinţă cu gaură la mijloc. Se pune apoi ficatul, după ce a fost sărat cât trebuie, apăsându-l puţin cu ingura, astfel încât să intre în orez. Se dă câteva minute la cuptor, apoi se răstoarnă pe farfurie. Se serveşte cu sos de roşii sau de ciuperci

526. RISOTO CU MÂNCARE DE RINICHI
Pentru risoto aceleaşi cantităti ca mai sus. Pentru mâncare de rinichi, v. 308.
Se pregăteşte orezul după cum s-a arătat şi se aşază într-o formă de tablă cu gaură la mijloc, bine unsă cu unt. Se dă câteva minute la cuptor. Separat se face mâncarea de rinichi, cu sau fără ciuperci (v. 308 şi 310). Se răstoarnă orezul pe farfurie, iar la mijloc se aşază mâncarea de rinichi.

527. RISOTO CU LIMBĂ
1 ceaşcă orez, 1 limbă de viţel, 1 ceapă, 1 morcov, 1 patrunjel, 3 linguri unt, 1 lingură făină, unt proaspăt cât o nucâ, 100 g brânză rasă, sare.
Se fierbe o limbă de viţel (v. 296) cu o ceapă şi zarzavat. Se curăţă de piele şi se taie în cuburi mici. Se face un sos gros ca o smântână, dintr-o lingură de unt şi o lingură de făină. Se stinge cu zeama în care a fiert limba şi se amestecă cu bucăţile de limbă. Se prăjeşte uşor în unt orezul şi se stinge cu două ceşti de zeamă limpezită în care a fiert limba. Când orezul este fiert, se amestecă cu puţin unt proaspăt şi cu 100 g de brânză rasă uşor, pentru a nu se sfărâma orezul. Se pune într-o formă cu gaură mare, bine unsă cu unt. Se dă câteva minute la cuptor, se răstoarnă pe farfurie, iar la mijloc se aşază limba. Se serveşte fierbinte.

528. PILAF BULGĂRESC
1 1/2 ceaşcă orez, 3 cepe mijlocii, 4 roşii, 2 ardei graşi, 3 ceşti cu apă, 3 linguri ulei, sare
Se taie ceapa mărunt. Se pune într-o cratiţă cu ulei, amestecând din când în când până începe ceapa să se moaie. Se adaugă ardeii tăiaţi felii, apoi orezul ales şi spălat şi roşiile tăiate. Se toarnă trei ceşti de apă, se potriveşte de sare, se acoperă şi se dă cratiţa la cuptor. Se ţine 20 — 30 de minute, până se fierbe orezul. Se răstoarnă şi se serveşte puţin răcorit.

529. MACAROANE CU BRÂNZĂ
400 g macaroane, 100 g brânză rasă, 50 g unt proaspăt, sare.
Se fierb 3 l apă cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se dă drumul macaroanelor, rupte sau nu în bucăţi, după dorinţă. Îndată ce încep din nou să fiarbă se dau la o parte, pe foc mai mic, şi se ţin să clocotească încet. Macaroanele nu trebuie lăsate să fiarbă prea mult şi nici la foc mare, deoarece se sfărâmă şi devin cleioase. Se scurg bine de apă prin strecurătoarea specială, cu găuri mari şi se limpezesc cu apă rece. Se pun în cratiţă, se adaugă untul proaspăt, desfăcut în mai multe bucăţi pentru a se topi repede, şi două linguri de brânză rasă. Se mişcă cratiţa până începe brânza să se topească, se adaugă încă două linguri de brînză şi se ţin o clipă pe foc să se înfierbânte, fără să se mai topească brînza, Se toarnă în farfurie, se servesc firbinţi.

530. MACAROANE LA CUPTOR
Aceleaşi cantităţi ca mai sus, în plus 1 linguriţă pesmet.
Se pregătesc macaroanele la fel ca mai sus. Se pun într-o formă rezistentă la foc, unsă cu unt. Se presară deasupra brânză rasă amestecată cu puţin pesmet şi câteva bucăţele de unt proaspăt. Se dau la cuptor la foc iute, se ţin câteva minute, până ce se rumenesc deasupra.

531. MACAROANE CU SOS DE ROŞII
Aceleaşi cantităţi ca la “Macaroane cu brânză”. Pentru sos: 500 g roşii, 1 linguriţă zahăr, unt proaspăt cât o nucă.
Se pregătesc la fel ca macaroanele cu brânză. Se face un sos de roşii cu zahăr, sare, puţin unt. Se toarnă peste macaroane sau se serveşte separat.

532. SPAGHETE CU OUĂ ŞI SOS DE ROŞII
400 g spaghete, 3 ouă, 1 Iingură unt, 1 lingură brânză. Pentru sos: aceleaşi cantităţi ca mai sus.
Se fierb spaghetele în apă cu sare, se scurg şi se amestecă cu o lingură de unt. Se fierb ouăle răscoapte. Din timp se pregăteşte un sos de roşii, foarte picant. Se unge bine cu unt o formă rezistentă la foc, se pune un rând de spaghete, unul de felii de ouă şi câteva linguri de sos. Se continuă până se umple forma. Se presară brânza rasă şi se dă la cuptor să se rumenească.

533. SPAGHETE ÎN FORMĂ
300 g spaghete, 2 linguri unt, 1 Iingură făină, 1 ou, 100 g ciuperci, 1 lingură brânză, sare. Pentru aluat: 150 g făină, 1 gălbenuş, 50 g untură, 2 linguri apă, sare.
Se face un aluat din făină, untură, un galbenuş, apă, sare, cu care se îmbracă o formă rezistentă la foc. Se opreşte un rond de aluat pentru capac. Se fierb spaghetele în apă cu sare, se scurg. Separat se face un sos potrivit de legat, din unt, făină şi o ceaşcă de apă, la care se adaugă un ou. Se amestecă cu spaghetele şi se pun ciupercile fierte sau înăbuşite în unt. Se potriveşte de sare. Se aşază în formâ îmbrăcată în aluat, se acoperă cu capacul de aluat, care se lipeşte pe margini cu apă rece, şi se coc la cuptor, Se răstoarnă şi după dorinţă se servesc cu salată verde.

534. BUDINCĂ DE MACAROANE
300 g macaroane, 4 linguri brânză, 2 ouă, 1 ceaşcă lapte sau smântână, 2 linguri unt, 1 lingură pesmet.
Se fierb macaroanele în apă cu sare, se scurg şi se limpezesc cu apă rece. Se freacă într-un castron brânza de vacă amestecată cu brânză de oi, sau numai brânză de vacă, cu două ouă, o ceaşcă de lapte sau de smântână, o lingură de unt, sare. Se amestecă cu macaroanele. Se unge o formă cu unt, se presară cu pesmet, se toarnă macaroanele, se dau la cuptor. Se ţin trei sferturi de oră. Când sunt gata se răstoarnă.

535. PLĂCINTĂ CU MACAROANE
Aceleaşi cantităţi ca mai sus, fără pesmet, în plus 2 linguri unt. Pentru foaia de plăcintă: 250 g făină, 1 lingură, ulei, ½ ceaşcă apă caldă, 1/2 linguriţă sare, sau se cumpără 250 g foi din comerţ.
Se face o foaie de plăcintă (v. 605). Se aşază într-o formă sau chiar într-o cratiţă bine unsă cu unt, 4 — 5 rânduri de foi stropite între ele cu unt, lăsând marginile să iasă afară din cratiţă, pentru a putea fi întoarse apoi peste macaroane. În lipsă de timp, foile pot fi cumpărate de la o plăcintărie. Se fierb macaroanele, se scurg şi se amestecă cu unt, brânză, ouă bătute separat, sare şi puţină şuncă slabă, tăiată mărunt (facultativ). Se toarnă compoziţia în cratiţa îmbrăcată cu foile de plăcintă, se întorc marginile deasupra, astfel încât macaroanele să fie bine învelite. Se unge deasupra cu unt. Se dă la cuptor. Se răstoarnă şi se serveşte cu sos de roşii sau cu alt sos, după gust.

536. PLĂCINTĂ CU MACAROANE ŞI CARNE
250 g macaroane, 2 ouă, 2 linguri brânză, 3 linguri unt, 1/2 ceaşcă lapte, 250 g carne, 1 ceapă. Pentru foaia de plăcintă, aceleaşi cantităţi ca mai sus.
Se pregăteşte foaia de plăcintă şi macaroanele la fel ca mai sus. Se trece carnea prin maşină şi se prăjeşte în unt cu o ceapă tocată mărunt. Se toarnă câte puţină apă şi se mai ţine pe maşină până scade apa şi carnea începe să se prăjească. În forma îmbrăcată cu foile de plăcintă se aşază un rând de macaroane, se întinde apoi carnea şi se pune deasupra restul de macaroane. Se acoperă cu foile de plăcintă, se unge cu unt şi se dă la cuptor. Se răstoarnă şi se serveşte cu sos de roşii.

537. IOFCA (MACAROANE DE CASĂ)
Se face un aluat ca de tăiţei (v. 604). Când foaia s-a uscat pe jumătate, se face sul şi se taie în panglici late de un deget. Se resfiră pe masa de aluat şi se lasă să se usuce. Se fierb cu apă şi sare, ca şi macaroanele de târg. Se pregătesc la fel, cu brânză, şuncă etc.




538. IOFCA CU MÂNĂTĂRCI (HRIBI)
150 g hribi, 1 ceapă, 3 linguri unt, 1 lingură bulion, 2 linguri brânză rasă, sare. Pentru iofca: 150 g făină, 1 ou, 1 lingură apă, sare.
Se pregăteşte iofcaua dintr-un ou, aşa cum s-a arătat mai sus, şi se fierbe în apă cu sare. Pe de altă parte se taie ca fideaua o farfurie de hribi, muiaţi în apă din ajun (v. 522). Se toacă o ceapă mărunt şi se prăjeşte uşor cu o lingură de unt. Când începe să se îngălbenească, se pun hribii, se daugă o lingură de bulion şi puţină zeamă de carne sau apă. Se lasă să fiarbă înăbuşit, se potriveşte de sare. Se scurge iofcaua de apă, se amestecă cu o lingură de unt şi două linguri de brânză rasă. Se aşază într-o formă un strat de iofca, se toarnă mâncarea de hribi şi se aşază restul de iofca. Se stropeşte cu unt, se presară brânză şi se serveşte în formă. La fel se poate pregăti cu sbârciogi sau cu ciuperci.

539. MAMĂLIGĂ FIARTĂ
500 g mălai, 1 ½ l apă, 1 Iinguriţă sare.
Se pune ceaunul cu apă la fiert. Separat se pregăteşte mălaiul proaspăt cernut. Când apa dă în fiert, se adaugă o linguriţă de sare şi se presară puţin mălai. După câteva minute, când apa clocoteşte se toarnă tot mălaiul deodată şi se despică moviliţa de mălai în două cu făcăleţul. Se lasă să fiarbă cu încetul circa o jumătate de oră. Apoi se amestecă bine de tot, apăsând cu făcăleţul spre pereţii ceaunului. Dacă mămăliga pare prea moale, se mai presară puţin mălai, amestecând continuu. La sfîrşit se ţine făcăleţul drept în mămăligă şi se freacă repede între palme. Apoi se scoate. Dacă iese curat, înseamnă că mămăliga este fiartă. Dacă se lipeşte mămăliga de el, se mai lasă să fiarbă. Se moaie în apă o lingură de lemn şi se adună mămăliga, păturind-o dinspre margini. Se mai lasă câteva clipe pe maşină pentru ă se răscoace la fund şi pentru a se răsturna uşor. Se apucă bine ceaunul de urechi cu o cârpă, se scutură de câteva ori în lături şi se răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn, pregătit la îndemână (nu pe farfurie ca să nu cruzească mămăliga). Se taie felii cu ajutorul unei sfori curate sau cu un cuţit de lemn.

540. MĂMALIGĂ PRIPITĂ
Se folosesc aceleaşi cantităţi ca mai sus (v. 539).
Se pune ceaunul cu apă la fiert. Când apa este fierbinte se pune sare şi se presară puţin mălai. La primele clocote, se introduce mălaiul (cernut şi pregătit la îndemână) lăsându-i să cadă în ceaun în formă de ploaie şi amestecând continuu cu făcăleţul. Dacă mămăliga pare destul de tare, nu se mai adaugă mălai (trebuie să se ţină seamă că mămăliga se mai îngroaşă la fiert), dar se amestecă mai departe apăsând cu făcăleţul spre pereţii ceaunului. Când mămăliga este destul de fiartă, se scoate făcăleţul, se curăţă cu o lingură de lemn udată în apă, apoi tot cu lingura se strânge mămăliga dinspre margini şi se mai lasă o clipă pe foc. După ce au mai răbufnit de câteva ori aburii, se apucă ceaunul cu o cârpă de urechi, se scutură de câteva ori şi se răstoarnă pe un fund curat de lemn. Mămăliga pripită este mai moale decât mămăliga fiartă şi se serveşte la masă lângă ochiuri, brânză cu smântână, topitură etc.


541. URS DE MĂMĂLIGĂ (BULZ)
Se face o mămăligă potrivit de tare. Se iau cu lingura bucăţi de mărimea unui măr mijlociu, se umple fiecare cu o linguriţă sau două de brânză de burduf. Se rotunjesc în mână. Se pun să se coacă în spuză fierbinte. Sunt gata atunci când au o culoare rumenă pe afară, iar brânza s-a topit înăuntru.

542. MĂMĂLIGĂ PRĂJITĂ
Mămăliga rămasă din ajun se taie felii de un deget de groase şi de mărime potrivită. Se prăjesc în ulei fierbinte. Se servesc cu fasole sau cu mazăre bătută.

543. MĂMĂLIGĂ LA CUPTOR
400 g mălai, 1 ¼ l apă, 1 linguriţă sare, 200 g brânză, 100 g unt, 2 ouă, 2 linguri lapte, sare.
Se face o mămăligă mai moaîe. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se pune un strat subţire de mămăligă aşezată uşor şi întinsă cu o lingură muiată în unt. Se pune un strat de brânză de burduf sau de telemea, după gust, şi unt, apoi din nou mămăligă, brânză, unt. Ultimul strat trebuie să fie de mămăligă. Se bat ouăle cu puţin lapte şi cu sare ca pentru omletă. Se toarnă peste mămăligă, se presară brânză rasă, se dă la cuptor până ce se rumeneşte deasupra. Se serveşte în formă.

544. BALMUŞ
400 g mălai, 11/2 l lapte îndoit cu apă, 200 g brânză de oi, sare.
Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din care se face o mămăligă ceva mai moale. Când este gata, se adaugă brânza de oi şi se mai amestecă până se încorporează bine toata brânza. Se răstoarnă. Se serveşte foarte fierbinte, cu smântână.

545. MĂMĂLIGĂ CU OCHIURI
400 g mălai, 1 ¼ l lapte îndoit cu apă, sare, 1 lingură unt, 2 linguri smântână, 2 linguri brânză, 6 ouă, unt proaspăt cât o nucă.
Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din care se face o mămăligă potrivit de moale. Când este gata, se adaugă untul, smântâna şi brânza. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc, se aşază mămăliga, se netezeşte deasupra, apoi cu dosul unei linguri muiate în unt topit, se fac cuiburi de mărimea unui ou. Se sparge câte un ou în fiecare cuib, se pun deasupra câteva bucăţele de unt şi se dă la cuptor până începe să se prindă albuşul. Se serveşte în formă.

546. GĂLUŞTE DE MĂMĂLIGĂ
Se face o mămăligă potrivit de tare. Se adaugă puţin unt şi brânză rasă. Se ia cu lingura din mămăligă, se fac găluşte care se dau prin ou bătut şi pesmet şi se rumenesc pe toate părţile în unt sau în untură fierbinte. Se servesc la masă cu smântână şi brânză rasă.





547. ALIVANCĂ
400 g brânză de vacă, 4 ouă, 4 linguri mălai, 2 linguri făină, 2 linguri smântână, 1 lingură unt, 1 ceaşcă smântână pentru servit.
Se freacă într-un castron brânza de vacă până devine ca o cremă. Se pun pe rând ouăle, mălaiul, făina, smântâna, untul. Se pune sare. Se amestecă bine compoziţia şi se toarnă într-o tavă unsă cu unt sau aşternută cu foi de varză. Se coace la cuptor la foc potrivit. Se taie în bucăţi, se servesc fierbinţi cu smântână proaspătă. Alivanca nu trebuie lăsată să aştepte deoarece se măreşte stând.

548. PĂPARĂ DE PÂINE
12 felii de pâine, 2 ceşti lapte, 4 linguri brânză de oi, 2 linguri unt, 2 ouă, 1 lingură brânză rasă, sare.
Se taie dintr-o franzelă albă felii groase de un deget. Se pun să se moaie cu lapte. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se aşază pe fund un rând de felii de pâine, se presară brânză de oi, care nu trebuie să fie iute, apoi din nou pâine şi brânză, având grijă ca forma să nu fie prea plină, deoarece papara creşte la cuptor. Se adaugă o lingură de unt şi două ouă bătute cu o ceaşcă de lapte şi puţină sare. Se presară brânză rasă. Se dă la cuptor să se rumenească încet, trei sferturi de oră.

549. CHIFLE UMPLUTE
6 chifle rotunde, 2 ceşti lapte, 1 ou, 2 linguri brânză rasă, 1 ceaşcă smântână, 2 linguri unt, verdeaţă, sare, piper.
Se taie capace la chifle. Se scobeşte miezul, care se moaie cu o ceaşcă de lapte. Se freacă adăugând un ou, verdeaţă, sare, piper şi brânză rasă. Se moaie în lapte atât chiflele, cât şi capacele, se umplu cu compoziţia de mai sus, se aşază într-o farfurie rezistentă la foc, cu o lingură de unt şi se dau la cuptor. Când sunt rumene, se toarnă în farfurie laptele rămas, amestecat cu o ceaşcă de smântână, se lasă să dea un clocot şi se servesc cu totul.

550. FRIGĂNELE DE PÂINE
12 felii de pîine, 1/2 ceaşcă lapte, puţin zahăr, 1 ou (sau 2 dacă ouăle sunt mici), 1 linguriţă ulei, 2 linguri untură.
Se taie dintr-o franzelă albă felii groase de un deget. Se moaie în lapte cu puţin zahăr câteva minute. Se scot din lapte şi se dau prin ou bătut amestecat cu o linguriţă de ulei. Se prăjesc pe ambele părţi, în unt sau în untură fierbinte, cu puţin înainte de a fi servite, la masă. Se servesc cu legume opărite cu unt, cartofi cu smântână etc.

551. FRIGĂNELE DE ALUAT
1 ou, 3 linguri făină, 1/2 ceaşcă lapte, sare, 2 linguri untură.
Se freacă bine într-un castron un ou cu trei linguri pline de făină, cu grijă să nu se facă cocoloşi. Se subţiază cu lapte, astfel încât să se obţină un aluat ceva mai gros ca la clătite. Se pune sare. Se înfierbântă într-o tigaie untură sau unt amestecat cu puţin ulei. Când grăsimea este bine încinsă, se pune câte o lingură de compoziţie. Se fac mici chiftele care se prăjesc pe ambele părţi. Se servesc cu legume opărite cu unt.


552. PILAF DE GRIŞ 1 ceaşcă griş (nu prea plină), 4 ceşti apă, 50 g unt proaspăt, sare.
Se pune apă la fiert cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se toarnă o ceaşcă mică de griş, cu încetul, să curgă în ploaie. Se amestecă mereu să nu se facă cocoloşi şi se lasă să fiarbă până se face ca o smântână groasă. Se pun 50 g unt proaspăt şi se serveşte cald cu zahăr şi cu scorţişoară pisată.

553. CROCHETE DE GRIŞ
1 ceaşcă griş, 3 ceşti apă sau lapte, 2 ouă, 1 lingură făină, 2 linguri untură, sare.
Se toarnă ca mai sus grişul în apă sau în laptele care clocoteşte. Se pune sare. Se fierbe amestecând mereu până se îngroaşă. Când s-a răcorit, se pun ouăle. Din această compoziţie se fac cu mâna crochete de grosimea unui cârnat, se dau prin făină şi se prăjesc în untura fierbinte. Se servesc cu legume.

554. CHIFTELE DE GRIŞ LA CUPTOR
1/2 ceaşcă griş, 3 ceşti lapte, 1 linguriţă zahăr, sare, 1 gălbenuş, 1 ceaşcă smântână, 1 lingură unt, 1 Iingură brânză rasă, sare.
Se pune laptele să fiarbă cu un praf de sare şi zahăr. Când clocoteşte, se toarnă grişul cu încetul, să cadă în ploaie, amestecând mereu să nu se facă cocoloşi. Se dă la o parte, se adaugă un galbenuş, se amestecă şi se răstoarnă compoziţia pe un fund udat cu apă. Se întinde cu cuţitul un strat gros de un deget. Se lasă să se răcească. Se taie romburi şi se aşază într-o formă unsă cu unt. Se toarnă smântâna în care s-a pus puţină sare, deasupra se presară brânza rasă şi se dau la cuptor 20 de minute. Se servesc în formă.

555. CROCHETE DE CAŞCAVAL
250 g caşcaval, 1/2 lingură unt, 1 lingură făinâ, 1 ceaşcă zeamă de carne sau de lapte. Pentru prăjit: 1 lingură făină, 1 ou, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură.
Se taie caşcavalul în cuburi mici. Se face un sos alb ceva mai gros, din unt şi făină şi se stinge cu zeamă de carne. Cantitatea de sos trebuie potrivită atât, cât să lege brânza, nu mai mult, deoarece altfel crochetele devin cleioase, fără frăgezime. Se lasă să se răcească. Se amestecă sosul cu caşcavalul. Se fac crochete, se dau prin făină, ou şi pesmet şi se rumenesc în untură.

556. CAŞCAVAL PANE
300 g caşcaval, 1 lingură făină, 1 ou (mare), 2 linguri pesmet, 2 linguri untură.
Se taie caşcavalul în felii de mărime potrivită, groase de circa 1 cm. Se dau prin făină, ou bătut şi pesmet. Se rumenesc pe ambele părţi în untură multă, fierbinte.

557. CAŞCAVAL ÎN ALUAT
250 g caşcaval, 2 linguri untură. Pentru aluat aceleaşi cantităti ca la “Frigănele de aluat” (v. 551).
Se pregăteşte din timp un aluat de frigănele. Se taie caşcavalul în felii de mărime potrivită, groase de 1 cm. Se înfierbântă untură mai multă într-o cratiţă. Se moaie caşcavalul în aluat şi se rumeneşte în untură fierbinte.

558. GĂLUŞTE DE BRÂNZĂ LA CUPTOR
250 g apă, 60 g unt sau untură, 150 g făină, 4 ouă, 2 linguri brânză, sare, piper. Pentru sos: 1 lingură unt, 2 imguri făină, 2 ceşti lapte, 2 linguri brânză rasă, sare.
Se pun într-o cratiţă la foc apa cu untul sau untură şi un vârf de cuţit de sare. Când dau în clocot se toarnă făina, toată odată, şi se amestecă bine până se desprinde aluatul de pe cratiţă.
Se dă la o parte, se mai amestecă puţin şi când s-a mai răcorit, se adaugă pe rând ouăle. Compoziţia nu trebuie să fie prea moale. Se pune puţin piper şi brânză rasă.
Se pregăteşte o cratiţă cu apă clocotită şi sare, se ia cu linguriţa din compoziţie şi se dă drumul găluştelor în apă. Se fierb la foc mic cam 20 de minute, să nu se sfârîme. Între timp se pregăteşte sosul. Se prăjeşte o lingură bună de făină într- o lingură de unt, se stinge cu lapte şi se face un sos potrivit de legat. Se pune sare şi, după ce s-a mai răcorit, două linguri de brânză rasă. Se aşază găluştele într-o formă cu puţin unt, se toarnă sosul deasupra, se presară brânză şi se dă la cuptor la foc potrivit, o jumătate de oră.

559. GĂLUŞTE DE BRÂNZA CU SOS DE ROŞII
Se fac găluştele la fel ca mai sus (v. 558), se aşază într-o formă rezistentă la foc, se toarnă deasupra un sos de roşii (v. 63). Se presară brânza şi se dau la cuptor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu