501. PIURE DE NAPI
400 g napi, 400 g cartofi, 2 linguri unt, 3 linguri lapte, sare.
Se curăţă napii şi se taie în felii subţiri. Se pun la fiert cu puţin lapte sau cu zeamă de carne. Se trec prin sită împreună cu aceeaşi cantitate de cartofi fierţi în apă. Se procedează apoi ca pentru piureul de cartofi (v. 391).
502. MORCOVI TINERI (CAROTE) CU UNT
1 kg morcovi (carote), 2 linguri unt, 2 ceşti zeamă de carne sau apă, 2 linguri rase zahăr, sare.
Se rad morcovii cu un cuţit bine ascuţit. Se pun într-o cratiţă cu două linguri de unt, două ceşti de apă sau zeamă de carne, două linguri rase de zahăr şi sare. Se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, mişcând cratiţa din când în când ca să nu se prindă pe fund. Când sunt gata, sosul trebuie să fie destul de scăzut. Numai dacă morcovii încep să se rumenească înainte de a fi destul de fierţi, se mai adaugă o lingură sau două de apă. Se servesc cu frigănele sau cu crochete.
503. MORCOVI DE IARNĂ CU UNT
Aceleaşi cantităţi ca mai sus.
Se rad morcovii şi se taie felii subţiri. Se pun la fiert într-o cratiţă cu apă rece. După câteva clocote se scot, se scurg şi se pun să fiarbă înăbuşit cu unt, apă, zahăr şi sare, la fel ca morcovii tineri.
504. MORCOVI CU SMÂNTÂNĂ
Aceleaşi cantităţi ca mai sus, în plus 1 ceaşca smântână, 1 linguriţă făină.
Se pregătesc morcovii, fie tineri, fie de iarnă, la fel ca morcovii cu unt. Se amestecă separat smântâna cu făina şi se toarnă deasupra. Cum s-au înfierbîntat, se servesc.
505. MÂNCARE DE MORCOVI
1 kg morcovi, 3 cepe, 2 linguri unt sau untură, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne sau apă, 1 gălbenuş, sare.
Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii foarte subţiri şi se pun într-o cratiţă cu unt şi cu morcovii fierţi şi scurşi. Se adaugă sare şi o linguriţă de zahăr. Se ţin o jumătate de oră pe foc mic, mişcând cratiţa din când în când, ca să nu se prindă ceapa şi morcovii pe fund. Se presară făina şi se toarnă zeama de carne sau apă. Se lasă să mai fiarbă 20 de minute. Înainte de a servi, se amestecă separat un gălbenuş cu puţin sos din mâncare şi se toarnă apoi totul deasupra. Se serveşte fierbinte, cu frigănele.
506. CEAPĂ UMPLUTĂ
12 cepe mijlocii, 1 felie pâine, 12 nuci, sare, piper, 1 linguriţă verdeaţă, 2 linguri ulei, 2 linguri făină, 1 lingură bulion, 1 Iinguriţă zahăr, sare.
Se aleg cepe de mărime mijlocie, se curăţă şi se fierb în apă cu sare până încep să se moaie. Se scurg din apă şi după ce s-au mai răcorit, se scobesc, iar miezul se toacă împreună cu o felie de pâine muiată şi stoarsă, la care se adaugă sare, piper, verdeaţă şi câteva nuci pisate bine, într-o piuliţă de piatră. Cu această compoziţie se umplu cepele şi se aşază în cratiţă. Între timp se pregăteşte sosul. Se face un rântaş din ulei cu făină, care se stinge cu apă. Se adaugă puţin bulion, zahăr, sare. Se strecoară sosul peste cepele din cratiţă şi se dă la cuptor. Se ţin până încep să se rumenească.
507. CEAPĂ UMPLUTĂ CU USTUROI
12 cepe mijlocii, 4 căpăţîni de usturoi, 2 linguri ulei, sare, piper, 1 lingură pesmet.
Se opăresc cepele şi usturoiul cu apă clocotită. Se scobesc cepele. Se pisează în piuliţă de piatră usturoiul şi miezul scos din ceapă, cu sare, piper şi puţin ulei. Se umplu cu această pastă cepele, se presară deasupra pesmet şi se dau la cuptor într-o farfurie cu puţin ulei. Se ţin până se rumenesc.
508. CEAPĂ UMPLUTĂ CU OREZ
12 cepe mijlocii, 1/2 ceaşcă orez, 2 linguri ulei, sare, piper, verdeaţă.
Se aleg cepe frumoase, de mărime potrivită. Se scobesc miezurile şi se pun să fiarbă un sfert de oră în apă cu sare. Se scurg şi când s-au mai răcorit, se umplu cu orez, la fel ca roşiile (v. 449). Se dau la cuptor. La fel se pot face umplute cu ciuperci.
509. GHIVECI CU ULEI
Zarzavat de tot felul, în total 1,500 kg, 4 cepe, 4 roşii, 3 linguri ulei, pătrunjel verde tocat.
Se pregăteşte zarzavatul astfel: se taie puţină varză în bucăţi, un morcov, un pătrunjel şi o jumătate de ţelină în felii subţiri, se curăţă o mână de bame care se opăresc cu borş, una de mazăre, una de fasole verde. Se rade un dovlecel şi se taie în bucăţi potrivite, precum şi o vânătă, care se opăreşte mai înainte cu apă. Dacă se găseşte, se pun şi câteva buchete de conopidă şi la urmă roşiile tăiate în două şi fără seminţe, un ardei gras tăiat mărunt şi câţiva cartofi curaţaţi şi tăiaţi în bucăţi ca şi dovleceii. Separat se rumenesc în ulei cepele tăiate felii, se pune zarzavatul, dacă trebuie se mai adaugă ulei, puţină apă, sare. Se dă la cuptor, se ţine la foc potrivit, până ce tot zarzavatul a fiert. Nu se umblă cu lingura pentru a nu se sfărâma, se mişcă numai cratiţa într-o parte şi în alta, controlându-se dacă nu s-a prins pe fund. Când este aproape gata, se adaugă puţin pătrunjel verde tocat. Se serveşte rece.
510. LEGUME ASORTATE
200 g morcov, 200 g mazăre verde, 200 g fasole, 200 g cartofi, 1 conopidă mijlocie, 3 linguri unt.
Se pregătesc separat: morcovi, mazăre, fasole, cartofi, aşa cum s-a arătat la fiecare, şi se fierbe o conopidă frumoasă. Se aşază pe o farfurie rotundă conopida la mijloc, împrejur fasolea, apoi cartofii, morcovii şi, în sfârşit, mazărea. Se toarnă unt peste conopidă, se servesc cât mai fierbinţi.
511. ŞNIŢEL DE LEGUME
2 morcovi, 1 pătrunjel, 4 cartofi, 1/4 de varză, o mână de fasole, una de mazăre; 2 ouă, 2 linguri făină, 1 lingură brânză rasă, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură, sare.
Se fierb împreună sau separat, în apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza (opărită mai înainte), fasolea verde şi mazărea boabe, verde. Se scurg bine din apă şi se toacă împreună, afară de mazăre, potrivit de mărunt. Separat se amestecă o lingură de făină cu două ouă, se adaugă zarzavatul, brânza rasă şi sare dacă mai trebuie. Se ia cu lingura din compoziţie, se fac chiftele rotunde cu mâna dată prin făină şi se turtesc apoi în formă de şniţel, pe un fund presărat cu pesmet. Se rumenesc în untură şi se servesc cu salată.
512. CHIFTELE DE ZARZAVAT
2 morcovi, 2 pătrunjei, 1 ţelină, 1 praz, 5 cartofi, 2 ouă, 2 linguri brânză, 3 linguri făină, sare, piper, 3 linguri untură sau ulei.
Se fierbe tot zarzavatul şi cartofii fără coajă. Se scurg bine de apă, se dau prin maşina de carne. Se adaugă două linguri de făină, două ouă, brânză, sare, piper. Se fac chiftele rotunde care se dau prin făină şi se prăjesc în untură sau în ulei.
513. BUDINCĂ DE CLATITE CU LEGUME
O mână de fasole verde, o mână de mazăre boabe, câteva buchete de conopidă, 1 dovlecel mic, 2 cartofi, 1 morcov, 1 lingură făină, 1 lingură unt, 1 ceaşcă lapte, 2 ouă, 2 linguri brânză rasă, 2 linguri smântână, sare. Pentru clătite: 2 ouă, 1 ceaşcă făină, 1 ceaşcă lapte, 1 lingură unt, sare.
Se fac 14 — 15 clătite din două ouă (v. 631). Dinainte se pregătesc legumele fierte separat, adică fasole verde, mazăre boabe, câteva buchete de conopidă, un dovlecel, doi cartofi, un morcov, acestea din urmă curăţite şi tăiate bucăţi potrivite. În acest timp se pregăteşte sosul astfel: se prăjeşte o lingură de făină cu o lingură de unt şi înainte de a se rumeni, se stinge cu lapte, potrivind sosul să aibă consistenţa smântânii. Se pune sare. După ce s-a mai răcorit, se adaugă ouăle, brânza rasă şi smântâna. Se unge bine cu unt o cratiţă de mărimea clătitelor. Se aşază două clătite pe fund şi trei, patru pe margini, astfel încât după ce s-a umplut cratiţa, să poată fi întoarse deasupra, toată budinca fiind îmbrăcată în clătite. Se pune un strat de legume amestecate, două linguri de sos, o clătită şi aşa mai departe, până ce se umple cratiţa. Se întorc deasupra clătitele de pe margini, se stropeşte budinca cu unt şi se dă la cuptor să se rumenească. Când este gata se răstoarnă.
514. CIUPERCI CU SMÂNTÂNĂ
1 kg ciuperci, 2 linguri unt, 1 ceaşcă smântână, 1 linguriţă făină, sare, mărar tocat.
Se aleg ciuperci, de preferinţă mici, în orice caz foarte proaspete, albe şi cu carnea tare. Se curăţă, se rup picioarele, iar ciupercile mari se taie în patru sau în mai multe bucăţi, după mărmie. Pe măsură ce sunt curăţite, se aruncă într-o cratiţă cu apă rece în care s-a pus puţin oţet şi un praf de sare, pentru a nu se înnegri înainte de a fi puse foc. Îndată ce sunt toate curăţite, se pun în cratiţă să se înăbuşe, cu unt şi puţină sare. Se amestecă din când în când se fierb până ce apa pe care au lăsat-o este aproape scăzută. Când sunt gata, se adaugă smântâna amestecată cu făină şi se lasă la foc mic până încep din nou să fiarbă. Înainte de a servi, se adaugă puţin mărar verde tocat. În loc de a se amesteca cu smântână, făina poate fi prăjită uşor în unt şi stinsă, adăugându-se apoi smântână. Totul se toarnă peste ciuperci şi se lasă să dea câteva clocote.
515. CIULAMA DE CIUPERCI
1 kg ciuperci, 2 linguri unt, 2 linguri făină, sare, piper.
Se pregătesc ciupercile la fel ca mai sus şi se fierb în apă cu puţină sare. Se prăjeşte uşor făina în unt şi se stinge cu o ceaşcă din zeama în care au fiert ciupercile. Se lasă să fiarbă încet până ce sosul este potrivit de gros. Se amestecă cu ciupercile; se dă sare şi piper şi se lasă să dea împreună câteva clocote. Se serveşte foarte fierbinte, cu mămăligă.
516. MÂNCARE DE CIUPERCI
1 kg ciuperci, 2 cepe, 4 roşii, 2 linguri unt, 1 linguriţă făină, sare, verdeaţă tocată.
Se curăţă ciupercile ca mai sus şi se taie bucăţi. Se taie ceapa felii şi se prăjeşte uşor cu o lingură de unt. Se pun ciupercile şi se ţin până scade toată apa din ele. Se adaugă făină, câteva roşii fără coajă şi seminţe, sare şi puţină verdeaţă tocată. Se lasă să fiarbă acoperit până ce mâncarea este potrivit de scăzută. Se serveşte fierbinte. Se poate pregăti la fel cu ulei, servindu-se rece.
517. CIUPERCI CU OUĂ
750 g ciuperci, 2 cepe, 1 Iingură unt, 1 linguriţă făină, 1 ceaşcă zeamă de carne, 1 ceaşcă smântână, 3 ouă, sare, piper.
Se curăţă ciupercile ca mai sus. Se toacă mărunt atât ciupercile, cât şi ceapa şi se prăjesc împreună uşor cu o lingură de unt. Se presară făina, se toarnă zeamă de carne sau apă, Se adaugă sare, piper şi când ciupercile sunt fierte, smântâna. Se fierb câteva ouă tari, se curăţă, se taie felii, se aşază pe o farfurie fierbinte. Se toarnă ciupercile deasupra. Se servesc fierbinţi.
518. CIUPERCI UMPLUTE
1 kg ciuperci, 1 ceapă, 1 lingură unt, 25 g unt proaspăt, 1 linguriţă făină, 1 păhărel vin, 1 lingură bulion, 2 linguri pesmet, 1 linguriţă frunze de pătrunjel tocat, sare, piper.
Se aleg ciuperci mari, frumoase. Se rupe piciorul, se spală şi se scurg. Se aşază toate într-o formă rezistentă la foc, stropindu-le cu puţin unt. Se dau la cuptor până încep să se moaie. Se toacă mărunt picioarele împreună cu ciupercile mărunte şi cu o ceapă. Se pun la foc cu o lingură de unt. Când s-au muiat, se presară făina, se adaugă vinul şi zeama de carne sau apă. Se lasă să fiarbă. Se mai adaugă bulion, sare, piper şi pesmet. Se ţin pe foc până ce pasta este suficient de legată. Se adaugă pătrunjel verde tocat. Se pune câte o linguriţă de umplutură în fiecare ciupercă, netezind deasupra cu un cuţit. Se presară pesmet fin, se dau un sfert de oră la cuptor. Înainte de a servi, se pune peste fiecare ciupercă o bucăţică mică de unt proaspăt. Se pot pregăti, de asemenea, fără bulion şi fără pesmet.
519. CIUPERCI LA GRĂTAR
Se spală ciuperci mari, frumoase şi se rupe piciorul. Se şterg fără să se cureţe de pieliţă şi se presară cu puţină sare. Se pun la fript pe grătarul încins şi înainte de a servi, pe fiecare ciupercă se pune o bucăţică mică de unt proaspăt. Se servesc foarte fierbinţi.
520. CIUPERCI LA TAVĂ
Se pregătesc ciupercile ca mai sus. Se usucă, se aşază într-o tavă unele lângă altele şi în fiecare ciupercă se pune un praf de sare şi o bucăţică de unt proaspăt. Se dau la cuptor. Se ţin până se moaie. Se servesc fierbinţi.
521. CIUPERCI ÎN ALUAT
500 g ciuperci frumoase, 1 ou, 1/2 ceaşcă făină, 1/2 ceaşcă lapte, sare, 3 linguri untură sau ulei.
Se aleg ciupercile mijlocii, se rup picioarele, se spală şi se usucă bine cu un şervet. Se face un aluat de clătite (v. 631) dintr-un ou, făină şi lapte, se moaie ciupercile în aluat şi se prăjesc într-o cratiţă cu multă untură fierbinte ca să le cuprindă bine. Se rumenesc pe amândouă părţile, se presară puţină sare, se servesc fierbinţi.
522. MINCARE DE HRIBI
200 g hribi (mânătărci), 4 cepe mijlocii, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion, verdeaţă, sare, piper, 3 linguri ulei.
Hribii uscaţi se aleg cu foarte mare grijă, să nu aibă viermi. Se spală în câteva ape şi se lasă în apă căldicică din ajun până a doua zi. Se scurg bine de apă şi se taie ca tăiţeii mai groşi. Apa în care s-au muiat hribii se lasă să se limpezească şi se păstrează. Separat se rumenesc în ulei cepele tăiate mărunt, se presară făina, se sting cu o ceaşcă din apa limpezită în care au fost muiaţi hribii. Se adaugă bulion, sare, piper. Se pun hribii şi se lasă să fiarbă împreună, adăugându-se câte puţin din apa în care au fost muiaţi, până ce mâncarea este gata. Se serveşte rece cu pătrunjel verde, tocat mărunt, deasupra.
523. PILAF DE HRIBI
150 g hribi (mânătărci), 1 1/2 ceaşcă orez, 2 cepe, 3 Iinguri ulei, 1 lingură bulion, sare, piper.
Se moaie hribii din ajun. Se prăjesc în ulei două cepe tăiat mărunt. Se adaugă orezul ales, spălat şi apoi uscat într-un şervet. Când orezul şi ceapa încep să se îngălbenească, se aşază într-o cratiţă, împreună cu 150 g de hribi fierţi şi tăiaţi felii. Se toarnă trei ceşti din apa în care au fost muiaţi şi fierţi hribii, după ce a fost limpezită. Se adaugă sare, piper şi o lingură de bulion. Se ţine la cuptor până ce orezul este fiert. Se serveşte rece. Atât mâncarea, cât şi pilaful se pregătesc la fel şi din hribi proaspeţi. Pilaful de hribi se poate servi şi cald, cu sos de smântână.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu