SUPE

SUPĂ DE CARNE
1,500 kg carne, 4 l apă, 2 morcovi frumoşi, 1 rădăcină pătrunjel, ½ rădăcină ţelină, 2 cepe, 1/4 varză (facultativ), sare.
Se pune la foc mic, într-o oală descoperită, carnea şi o bucată bună de os. Pentru ca supa să fie mai gustoasă, se pune cu apă rece la foc; dacă însă se urmăreşte ca rasolul să fie mai bun, se pune cu apă fierbinte. În amândouă cazurile, supa trebuie să fiarbă la foc potrivit, în clocote mici; numai astfel sucul va ieşi treptat din carne şi supa va fi mai limpede. Când începe să dea în clocote, se ia spuma cu o lingură speciala cu găuri şi se toarnă o lingură de apă rece. Aceasta face să se mai ridice un rând de spumă la suprafaţă, care este din nou luată cu lingura. Operaţia se repetă încă odată. Când supa nu mai are nici o urmă de spumă deasupra, se şterge spuma uscată de pe marginea oalei cu o cârpă umedă, dar foarte curată, şi se adaugă sare, mai puţină decât se cere, deoarece supa scade la fiert, şi se sărează. Se adaugă zarzavatul curăţat şi spălat. Varza dă supei un gust tare şi uneori displăcut. Dacă adaugă totuşi la zarzavat, şi fierbe separat un sfert de varză mijlocie şi se adaugă în supă numai când aceasta i-e aproape gata. Se pot adăuga la supă, odată cu zarzavatul, şi măruntaie de pasăre. După ce s-au pus toate acestea se acoperă oala, pentru ca supa, să nu scadă prea tare, lăsând totuşi o mică deschizătură, şi se fierbe la foc potrivit până este gata. Trebuie să fiarbă neîntrerupt cel puţin trei ore, însă numai în clocote mici. Când este gata, se strecoară şi numai atunci i se adaugă garnitura cu care dorim să o servim la masă.

69. SUPĂ DE PASĂRE
Se întrebuinţează aceleaşi zarzavaturi ca la supa de carne (v. 68).
Se pregăteşte din clapon sau din găină. Se curăţă pasărea bine, să nu aibă tuleie, şi se procedează la fel ca la supa de carne. Se serveşte cu aceleaşi garnituri sau se drege cu gălbenuş de ou şi cu puţină lămâie.

70. SUPĂ DE GRIŞ
Pentru 6 persoane: 4 linguri cu vârf de griş.
Când supa este gata, se strecoară jumătate din ea într-o oală mai mică şi când aceasta clocoteşte, se toarnă cu o mână câte puţin griş, iar cu o lingură se amestecă pentru ca să nu se facă cocoloşi. Într-un sfert de oră este gata. Se adaugă şi restul de supă. Se serveşte, după gust, cu frunze verzi de pătrunjel, tăiate fin.

71. SUPĂ CU OREZ
Pentru 6 persoane; 3 linguri cu vârf de orez.
Se alege orezul, se spală şi se pune la fiert în supa strecurată. Se amestecă din când în când cu lingura, pentru ca să nu se prindă de fund. Orezul fierbe în jumătate de oră. După gust, la masă se poate adăuga lămâie.

72. SUPĂ CU GĂLUŞTE DE GRIŞ
Găluştele: 1 Iingură unt sau untură, 1 ou, 4 linguri griş, sare.
Se freacă oul cu o lingură rasă de unt sau de untură, până se face ca o cremă. Se pune grişul câte puţin şi sare. Pasta trebuie să aibă consistenţa unei smântâni groase.
Se strecoară supa într-o cratiţă destul de mare, astfel încât găluştele să nu se atingă între ele şi să se sfărâme. Când supa clocoteşte, se ia cu o linguriţă din pasta de griş şi se dă drumul în supă. Se acoperă cratiţa şi se lasă să fiarbă ia foc mic. În douăzeci de minute sunt fierte. Când sunt gata, se iau cu lingura de spumuit, se pun în castron cu grijă să nu se sfărâme şi se strecoară deasupra supa în care au fiert, adăugând şi restul de zeamă care a fost ţinut la cald.

73. SUPĂ CU TAIŢEI
Pentru 8 persoane se face o foaie de tăiţei dintr-un ou.
Se face un aluat de tăiţei (v. 604). Se întinde cu sucitorul pe masa de aluat o foaie de grosimea unei muchii de cuţit şi se lasă puţin să se zbicească, fără să se usuce de tot. Se face sul şi se taie fin cu un cuţit ascuţit. Se resfiră uşor cu mâna şi se lasă să se usuce bine înainte de a fi întrebuinţaţi. Este bine să fie pregătiţi cu o zi mai înainte. Se pune la fiert supa într-o cratiţă şi când clocoteşte, se dă drumul tăiţeilor. Se trage cratiţa pe foc mic şi se fierb un sfert de oră.

74. SUPĂ CU PĂTRĂŢELE
Pentru 6 persoane se face o foaie de aluat dintr-un ou.
Se face un aluat de tăiţei (v. 604). Se împătureşte foaia în patru şi se taie mici pătrăţele. Se fierb la fel ca tăiţeii.

75. SUPĂ CU GOGOŞELE DE ALUAT
Pentru 6 persoane se face o foaie de aluat dintr-un ou.
Se face un aluat ca pentru tăiţei (v. 604). Se întinde foaia, se unge cu ou şi se îndoaie în două. Cu o formă mică cât un ban se taie mici rotocoale, care se rumenesc într-o cratiţă în untură multă. Se servesc cu supa la masă.



76. SUPĂ CU TURNĂŢEI
Turnăţei: 2 ouă, 2 linguri făină, sare.
Se freacă într-un castron ouăle cu făina până când aluatul se face ca o smântână. Se pune sare. Se toarnă cu încetul în supa care clocoteşte la foc. Se fierb zece minute.

77. SUPĂ CU FRECĂŢEI
Frecăţei: 1 ou, 1 lingură lapte, 150 g făină, sare.
Din ouă, făină şi o lingură de lapte, se face un aluat potrivit de tare. Se lasă puţin să se zbicească. Se dă pe răzătoarea rară. Se lasă să se usuce pe masa de aluat. Se fierb în supă ca şi tăiţeii.

78. SUPĂ CU PUF DE OU
Puful: 2 ouă, 1 Iinguriţă făină, sare.
Se freacă bine două gălbenuşuri cu o linguriţă plină de făină şi puţină sare Se bate albuşul spumă, se amestecă împreună şi se toarnă toată compoziţia deodată într-o cratiţă mare, în care s-a strecurat supa clocotită. Se acoperă, se lasă să fiarbă 10 minute. Trebuie servit imediat ce este gata, pentru ca să nu se lase.

79. SUPĂ CU GĂLUŞTE DE OREZ
Găluştele: 1/2 ceaşcă orez, 1/2 ceaşcă lapte, unt proaspăt cât o nucă, 1 ou, sare.
Se alege şi se spală orezul. Se pune la fiert cu laptele şi o bucăţică de unt proaspăt. Se sărează. Se fierbe mai mult decât orezul cu lapte obişnuit. Se ia de pe foc şi se adaugă oul. Când s-a răcit bine, se ia cu linguriţa din pastă şi se fac mici cocoloşi cu mâna, se dau prin făină şi se pun la fiert în apă clocotită, cu puţină sare. Când sunt gata, se scot cu lingura de spumuit, se scurg şi se pun în castron. Deasupra se strecoară supa.

80. SUPĂ CU GĂLUŞTE DE CARTOFI
Găluştele: 250 g cartofi, 1 ou, 1 lingură făină, 1 lingură unt proaspăt, sare, piper.
Se fierb cartofii, se curăţă de coajă şi se trec prin maşina de tocat sau prin răzătoare. Se freacă untul, se adaugă oul, făina, sare, puţin piper şi se amestecă cu cartofii. Se formează găluştele cu mâna, se dau uşor prin făină, se pun la fiert în apă clocotită; în 10 minute sunt gata. Se scurg, se pun în castron, iar deasupra se toarnă supa.

81. SUPA DE ZARZAVAT
1 morcov mijlociu, 1 rădăcină pătrunjel, 2 fire de praz, 3 cartofi mijlocii, 2 l zeamă de carne.
Morcovul, pătrunjelul şi prazul se taie fin ca tăiţeii, iar cartofii se taie puţin mai groşi. Se pun la fiert în supă strecurată. Se adaugă sare cât trebuie.

*. ALTĂ SUPA DE ZARZAVAT
1 morcov mijlociu, 1 rădăcină pătrunjel, 1 fir de praz, 1/2 ţelină, 3 cartofi, 1/2 lingură unt, 2 l zeamă de carne.
Morcovul, pătrunjelul, prazul, ţelina şi cartofii se taie ca tăiţeii. Se încinge într-o cratiţă untul, se pune tot zarzavatul, afară de cartofi, amestecând cu lingura, până se moaie, fără să se rumenească. Se toarnă deasupra apă cât să acopere zarzavatul, se lasă să dea în clocot, şi când zarzavatul este aproape fiert, se adaugă şi cartofii. Se potriveşte de sare. Când este gata, se toarnă deasupra zeama de carne şi se lasă să mai dea împreună un clocot.

82. SUPĂ CÂMPENEASCĂ
3 l apă, 1 morcov, 1 gulie, 2 fire de praz, 3 cartofi mijlocii, 1 ţelină mică, 1 lingură unt sau ulei, sare, 1 gălbenuş, 1 lingură smântână.
Morcovul, gulia şi prazul se taie ca fideaua şi se înăbuşe într-o cratiţă cu o lingură de unt sau de ulei. Se curăţă cartofii şi ţelina, se fierb şi se trec prin sită. Se pune zeama la fiert într-o oală de supă, împreună cu zarzavatul înăbuşit. Se potriveşte de sare, se lasă să fiarbă şi când supa este gata, se drege în castron cu un gălbenuş şi cu puţină smântână.

83. SUPĂ DE ZARZAVAT CU ULEI
3 l apă, 1 morcov, 1 pătrunjel, 3 cartofi, o mână de mazăre, o mână de fasole verde, 1 dovlecel, 1 conopidă mică, 3 roşii, 1/2 lingură ulei, 1/2 lingură făină, sare.
Se taie tot zarzavatul felii şi se fierbe într-o oală, în apă cu sare, împreună cu mazărea, fasolea verde, dovlecelul tăiat bucăţi şi câteva buchete de conopidă. Se face un rântaş din făină cu puţin ulei. Se amestecă încet cu supa, la care se mai adaugă roşiile curăţite de pieliţă şi tăiate bucăţi. Se potriveşte de sare. Se lasă sa dea câteva clocote împreună.

84. SUPĂ FRANŢUZEASCĂ CU ZARZAVAT
1 morcov, 1 pătrunjel, ½ ţelină, 1 praz, 1 ceapă, 1/2 varză mică, o mână de mazăre, 1 salată mică, 1/2 lingură unt, 1/2 linguriţă zahăr, sare, 2 l zeamă de carne.
Se taie fin ca tăiţeii tot zarzavatul. Se amestecă totul cu mâna după ce s-a adăugat un praf de sare şi zahărul pisat. Se pun într-o cratiţă cu 1/2 lingură de unt şi se înăbuşă la foc potrivit. Se amestecă cu o lingură, ca să nu se ardă, însă încet să nu se sfărâme.
Separat se fierbe varza tăiată fin. Când zarzavatul a început să se moaie, se toarnă deasupra zeama de supă, astfel încât să fie bine acoperit. Se adaugă varza fiartă şi scursă, puţină mazăre boabe verde şi câteva frunze de salată verde. Când totul este bine fiert, se adaugă restul de supă, se lasă să dea împreună un clocot şi se serveşte.

85. SUPĂ DEASĂ DE MORCOVI (CREMĂ)
3 l apă, 1/2 lingură unt topit, 500 g morcov, 1 ceapă, 4 cartofi mari, 1/2 linguriţă zahăr, sare, unt proaspăt cât o nucă.
Supa de morcovi, ca şi toate supele de zarzavat, se poate pregăti, în lipsă de zeamă de carne, cu apa în care a fiert alt zarzavat, de pildă fasole boabe sau verde, conopidă, sparanghel, mazăre etc. În cel mai rău caz, se poate face şi numai cu apă. Se taie morcovii în felii subţiri şi se înăbuşă într-o cratiţă cu untul şi cu ceapa tăiată de asemenea în felii subţiri. Când morcovul a început să se moaie, se pune sarea, zahărul, câteva frunze de pătrunjel, cartofii curăţaţi şi tăiaţi felii; se toamă atât lichid, încât să fie acoperit bine. Se lasă să fiarbă cu capac trei sferturi de oră până la o oră, la foc mic. Se trece zarzavatul prin sită, se adaugă din zeamă cât trebuie şi se lasă să mai dea câteva clocote. Se pune o bucată de unt proaspăt cât o nucă în supa luată de pe foc. Se serveşte cu bucăţele de pâine prăjită în unt.

86. SUPĂ DE CARTOFI
3 l apă, 500 g cartofi, 1 morcov, 1 pătruniel, 1 praz, 1/2 ţelină, 1 ceapă, 1 lingură unt sau ulei, 1 lingură făină, sare.
Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este complet fiert, se strecoară, iar în zeamă se fierb cartofii tăiaţi bucăţele. Se prăjeşte puţin în unt sau în ulei o ceapă tăiată mărunt, peste care se pune o lingură de făină. Se stinge cu puţină apă sau cu zeamă din supă. Se lasă să dea două, trei clocote. Se amestecă încet cu supa, ca să nu se formeze cocoloşi. Se mai lasă să fiarbă. Înainte de a servi supa, se adaugă frunze de pătrunjel tăiate fin.

87. SUPĂ DE PIURE DE CARTOFI (CREMĂ)
3 l apă, 750 g cartofi, 1 ceapă, 1 gălbenuş, 1 lingură smântână, sare.
Se fierb într-o oală cu apă cartofii curăţaţi şi tăiaţi bucăţele, cu ceapă şi sare. Se lasă să fiarbă acoperit o jumătate de oră. Se încearcă dacă sunt fierţi. Se trec prin sită cât sunt încă fierbinţi. Se subţiază cu zeama lor şi se lasă să mai dea câteva clocote. Se bate un gălbenuş cu o lingură bună de smântână. Se amestecă încet cu spuma. Se adaugă o bucăţică de unt proaspăt şi frunze de pătrunjel tăiate fin. Se serveşte cu bucăţele de pâine prăjită în unt.

88. SUPĂ DE CARTOFI CU PRAZ
3 l apă, 400 g cartofi, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1/2 ţelină, 3 fire de praz, unt proaspăt cât o nucă.
Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este fiert se strecoară, iar în zeamă se fierb cartofii tăiaţi cuburi egale şi prazul tăiat în felii subţiri. Se lasă să fiarbă până încep să se sfărâme. Înainte de a servi, se adaugă o bucăţică mică de unt proaspăt. Se serveşte cu bucăţele de pâine prăjite în unt. Se mai poate pregăti înăbuşind prazul tăiat felii cu puţin unt, înainte de a-l pune la fiert.

89. SUPĂ DE CIUPERCI
3 l apă, zarzavat de supă, 500 g ciuperci, 1 linguriţă unt, 1 lingură făină, sare, piper, 1 gălbenuş.
Se aleg ciuperci tinere, adică încă închise, şi foarte proaspete. Se spală bine, se curăţă şi se taie în felii potrivite. Ca să rămînă albe, pe măsură ce sunt curăţite, se pun într-un castron cu apă şi puţin oţet. Se scurg bine şi se înăbuşă într-o cratiţă cu 1/2 lingură de unt, sare, piper şi puţină frunză de pătrunjel tocat fin. Se prăjeşte uşor o lingură de făină în 1/2 lingură de unt şi se stinge cu apa în care a fiert zarzavatul de supă. Se adaugă ciupercile şi se lasă să mai fiarbă. Înainte de a servi, se drege cu un 1 gălbenuş.

* ALTĂ SUPĂ DE CIUPERCI
3 l apă, zarzavat de supă, 500 g ciuperci, 1 lingură unt, sare, piper, 1 lingură griş, 2 linguri smântână.
Se pregătesc ciupercile ca mai sus şi se înăbuşă într-o cratiţă cu unt, un praf de sare şi un praf de piper. Separat se fierbe zarzavat de supă şi când este gata, se strecoară; zeama se lasă să dea în clocot, apoi în ea se toarnă încet o lingură de griş. Se adaugă ciupercile şi înainte de a servi se drege cu smântână.

90. SUPĂ DEASĂ DE FASOLE BOABE (CREMĂ)
4 l apă, zarzavat de supă, 300 g fasole, 1 ceapă, unt proaspăt cât o nucă sau ulei.
Fasolea aleasă şi spălată se fierbe într-o oală cu apă; după ce dă în clocot, se scurge apa şi se toarnă altă apă fierbinte. Se adaugă un morcov tăiat în patru, o ceapă mare şi un pătrunjel cu frunze. Se lasă să fiarbă pe foc mic. Se încearcă dacă a fiert luând un bob de fasole şi strivindu-l între degete. Se scoate zarzavatul şi se trece prin sită fasolea şi ceapa, cât sunt încă fierbinţi. Se subţiază cât trebuie cu zeama lor. Se lasă să mai dea câteva clocote, amestecând mereu, ca să nu se prindă de fund. După ce se ia de pe foc, se adaugă o bucăţică de unt proaspăt sau o lingură de ulei. Se serveşte cu bucăţele de pâine prăjită în unt.

91. SUPĂ DEASĂ DE MAZĂRE VERDE (CREMĂ)
3 l apă, 500 g mazăre boabe verde, 1 salată verde, o mână de spanac, unt proaspăt cât o nucă.
Într-o oală cu apâ se fierb mazărea şi câteva frunze de spanac şi de salată, tăiate fin. Se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, trei sferturi de oră. Când mazărea este bine fiartă, se trece prin sită. Se subţiază cu zeama în care a fiert şi se lasă să mai dea câteva clocote, amestecând din când în când. Înainte de a servi, se adaugă o bucăţică de unt proaspăt şi o lingură sau două de mazăre verde fiartă separat.

92. SUPĂ DEASĂ DE MAZĂRE USCATĂ (CREMĂ)
4 l apă, 400 g mazăre uscată, 1 morcov mic, 1 ceapă mică, 1 felie de slănină, 1/2 lingură unt sau 1 lingură ulei, 1/2 linguriţă zahăr, sare.
Se alege, se spală şi se pune mazărea la muiat din ajun. A doua zi se schimbă apa şi se pune la foc mic cu apă rece, să se încălzească cu încetul. Se prăjesc puţin în unt sau în ulei morcovul, ceapa, pătrunjelul şi o felie de slănină fiartă, tăiate în pătrăţele mici. Toate acestea se adaugă în oala cu mazăre după ce a dat în fiert. Se sărează şi se lasă să fiarbă aproape două ore. Se trece prin sită şi se subţiază cu zeama din oală, adăugând apă, dacă este nevoie. Se pune zahărul. Se lasă să mai fiarbă, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fund. Când este gata, se adaugă puţin unt proaspăt sau o lingură de smântână şi, dacă avem, puţină mazăre verde conservată. Se serveşte cu bucăţele de pâine prăjită în unt.

93. SUPĂ DE MĂCRIŞ
3 l apă, 500 g măcriş, 2 cartofi, 1 lingură unt, sare, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână.
Măcrişul trebuie să fie foarte tânăr, de aceea această supă nu este gustoasă decât foarte devreme primăvara. Se alege şi se spală bine măcrişul. Se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt până când se moaie. Se trece apoi într-o oală cu apă în care a fiert zarzavat, împreună cu cartofii curăţaţi şi tăiaţi bucăţi, şi sare cât trebuie. Se lasă să fiarbă jumătate de oră. Când este aproape gata, se adaugă câteva frunze de măcriş spălate, care au fost păstrate de la început, şi se mai dă odată în clocot. Înainte de a fi servită, se drege cu un gălbenuş şi două linguri de smântână.

94. SUPĂ DE LINTE
4 l apă, 300 g linte, 1 ceapă, 2 — 3 căţei de usturoi, o crenguţă de cimbru, 1 lingură unt, untură sau ulei, 1 lingură făină.
Se alege lintea, se spală şi se pune să stea în apă de seara până a doua zi. Se pune la fiert într-o oală cu apă rece, cu ceapă tăiată mărunt, usturoi şi cimbru. Se lasă să fiarbă încet; sarea se pune numai la sfârşit când lintea este fiartă, altfel rămâne tare. Sa face un rântaş dintr-o lingură de făină cu puţin ulei sau untură, se amestecă cu supa, se potriveşte de sare şi se lasă să mai dea câteva clocote.

95. SUPĂ DEASĂ DE LINTE
* Se folosesc aceleaşi cantităţi ca la reţeta 94.
Se fierbe lintea şi când este gata se trece prin sită. În loc de rântaş de făină, se adaugă la fiert 2 — 3 cartofi.

96. SUPĂ DE ROŞII
1,500 kg roşii, 3 linguri orez, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână, 2 l zeamă de carne sau apă, sare, 1 linguriţă zahăr.
Se pun într-o oală roşiile spălate şi tăiate bucăţi, cu puţină sare. Se acoperă şi se lasă să fiarbă înăbuşit în apa pe care o lasă singure. Când s-au muiat bine, se trec prin sită şi se subţiază cu zeamă de carne sau cu zeamă în care a fiert zarzavat. Se pune zahărul, orezul şi se lasă să fiarbă bine, se potriveşte de sare. Înainte de a fi servită, se drege supa cu un gălbenuş şi cu două linguri de smântână. Este foarte gustoasă şi rece. În acest caz, zeama de supă cu care se subţiază trebuie bine curăţată de grăsime.
Orezul poate fi înlocuit cu arpacaş muiat în apă din ajun, ca să fiarbă mai uşor.

97. SUPĂ DE ROŞII CU USTUROI
1 kg roşii, 1 ceapă, 1 lingură unt sau ulei, 1 morcov şi 1 pătrunjel, 200 g orez, 1 linguriţă zahăr, 3 căţei de usturoi, sare, 2 l zeamă de carne.
Se îngălbeneşte o ceapă tăiată mărunt în puţin unt sau ulei. Se spală roşii bine coapte, se rup în bucăţi şi se pun împreună cu ceapa într-o oală acoperită, la foc mic. Când s-au muiat, se adaugă un morcov mic şi o bucată de pătrunjel, orezul ales şi spălat, zeamă de carne sau apă în care a fiert zarzavat, sarea, zahărul şi usturoiul. Se lasă să fiarbă acoperit trei sferturi de oră, până ce orezul se face ca o cremă. Se trece totul prin sită şi se lasă să mai dea câteva clocote, amestecând ca să nu se prindă de fund.

98. SUPĂ DEASĂ DE CONOPIDĂ (CREMĂ)
3 l apă, 1 conopidă frumoasă, 1/2 lingură unt, 1 lingură făină, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână, sare.
Se fierbe o conopidă în apă cu sare. Se rup câteva buchete din conopidă pentru garnitură şi se păstreaza în zeamă. Se încălzesc fără să se îngălbenească untul şi făina şi se sting cu 2 — 3 ceşti de apă. Se trece conopida prin sită, se amestecă cu sosul de făină, se subţiază cu zeama în care a fiert conopida şi se lasă să mai fiarbă pe foc mic. Din când în când se ia cu o lingură pieliţa pe care o formează untul ridicat la suprafaţă. Când este gata, se drege cu un gălbenuş bătut cu două linguri de smântână şi se adaugă buchetele de conopidă fiartă.
99. SUPĂ DE GULII (CREMĂ)
3 l apă, 3 gulii frumoase, 300 g cartofi, 1/2 lingură unt, 1 lingură făină, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână,sare.
Se curăţă guliile şi cartofii, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi puţină sare. Se lasă să fiarbă bine. Se face un rântaş din jumătate lingură de unt, cu o lingură de făină. Se stinge cu zeama din oală şi se amestecă încet cu supa. Când legumele sunt bine fierte, se trec prin sită şi se lasă supa să mai dea câteva clocote. Se drege în castron cu o lingură de smântână şi cu un gălbenuş.

* ALTA SUPĂ DE GULII
Se curăţă câteva gulii şi câţiva cartofi. Guliile se taie în felii subţiri, iar cartofii în cuburi mici. Se pregăteşte supa la fel ca la crema de gulii, fără să se treacă prin sită. Se drege cu ou şi smântână.

100. SUPĂ DEASĂ DE DOVLEAC (CREMĂ)
4 l apă, 500 g dovleac, 1 ceapă, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 2 linguri smântână, sare.
Se curăţă dovleacul de coajă şi de sâmburi, se taie bucăţi şi se înăbuşă cu puţin unt şi o ceapă tăiată mărunt. Se fierbe jumătate de oră la foc mic. Se face un sos alb din făină şi unt, subţiat cu puţină apă, şi se amestecă cu dovleacul trecut prin sită. Se adaugă apoi apă în care a fiert zarzavat, se pune sare şi se lasă să fiarbă la foc mic; din timp în timp se ia cu o lingură pieliţa ce se formează deasupra prin ridicarea untului la suprafaţă. Se drege cu două linguri de smântână.

101. SUPĂ DEASĂ DE LEGUME (CREMĂ)
4 l apă, 1 lingură unt, 2 cepe, 250 g roşii, 300 g cartofi, 2 căţei de usturoi, o mână de fasole fidea, unt proaspăt cât o nucă.
Se prăjeşte ceapa în unt fără să se îngălbenească. Se toarnă deasupra apă sau de preferinţă apâ în care a fiert alt zarzavat, de exemplu conopidă, fasole etc. Se pune la fiert într-o oală, se adaugă roşii frumoase şi bine coapte, cartofii curăţaţi şi tăiaţi bucăţi, sare şi usturoi. Se acoperă şi se lasă să fiarbă. Se trece prin sită şi se lasă să mai dea câteva clocote. Înainte de a servi, se adaugă fasolea verde fiartă şi tăiată în bucăţele mici, şi puţin unt proaspăt.

102. SUPĂ DE VARZĂ
3 l apă, 1 varză mijlocie, o ceaşcă orez sau arpacaş, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână, sare.
Se taie varza mărunt, se opăreste, se scurge de apă şi se pune la fiert într-o oală, cu apă fierbinte. Se adaugă jumătate ceaşcă de arpacaş sau de orez ales şi spălat (arpacaşul se moaie în apă din ajun). Se lasă să fiarbă, se potriveşte de sare şi când este gata, se drege în castron cu un gălbenuş şi cu smântână.

103. SUPĂ DE CEAPĂ
3 l apă, 250 g ceapă, 2 linguri unt, o lingură făină, sare, 6 felii de pâine prăjită în unt, 1 lingură brânză rasă.
Se taie ceapa în felii foarte subţiri şi se pune la foc cu o lingură de unt. Nu trebuie să se îngălbenească. Când începe să se moaie, se trage cratiţa pe marginea maşinii, se adaugă făina. Se amestecă mereu şi când ceapa şi făina au luat o culoare gălbuie, se sting cu apă sau, mult mai bine, cu zeamă de carne, amestecând continuu. Se pune sare şi se lasă să fiarbă încet în sfert de oră. între timp se prăjesc feliile de pâine în unt. Deasupra supei din farfurii se pune câte o feliuţă de pâine presărată cu parmezan ras.

104. SUPĂ DEASĂ DE SPANAC (CREMĂ)
3 l apă, 500 g spanac, 1 lingură unt sau unturâ, 1 lingură făină, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână, sare.
Se alege spanacul, se spală cu grijă şi se pune la fiert când apa clocoteşte. Separat se prăjeşte uşor făina în untură şi se stinge cu apa în care fierbe spanacul. Se toarnă rântaşul în oala cu spanac, se trece totul prin sită, se potriveşte de sare şi se lasă să mai dea câteva clocote. Când este gata, se drege în castron cu un gălbenuş şi puţină smântână.

105. SUPĂ DE SALATĂ
3 l apă, 6 salate, 1 ceapă, 1 căpăţână de usturoi, 1 lingură untură, 50 g slănină, 2 ouă, sare.
Se pune apa la foc. Când dă în clocot, se adaugă sare, o ceapă şi câţiva căţei de usturoi, toate tocate, şi câteva salate tăiate bucăţi. Separat se prăjesc în untură slănina tăiată cuburi şi câţiva căţei de usturoi tocat. Când încep să se rumenească, se pun în supă. În tigaia în care s-a prăjit slănina, se face o omletă obişnuită din două ouă, se taie în cuburi şi se pune în supă înainte de a fi servită la masă. După dorinţă se poate adăuga puţin oţet.

106. SUPĂ DE CHIMEN
3 l apă, zarzavat de supă, 1 lingură chimen, 1 lingură unt, 1 lingură făină, sare, 6 felii de pâine tăiate cuburi.
Se fierbe în apă o lingură de chimen şi zarzavat de supă. Se prăjeşte uşor o lingură de făină cu o lingură de unt şi se stinge cu zeama strecurată. Se lasă să dea câteva clocote. Se potriveşte de sare. Se serveşte cu cuburi de pâine prăjită în unt. Supa este mai gustoasă dacă se înlocuieşte apa în care se fierbe chimenul, cu zeamă de carne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu