107. CIORBĂ ŢARĂNEASCĂ
2 l apă, 1 l borş, 1 kg carne de vacă, 1 ceapă, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1/2 ţelină, 1 mână fasole ţucără, 1/4 varză mică, 2 cartofi, 2 roşii, verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean), sare.
Se taie carnea de vacă în bucăţi potrivite şi se pune la fiert într-o oală cu apă. Când începe să fiarbă, se ia spuma de două trei ori. Se pune sare. Se adaugă apoi tot zarzavatul tăiat mărunt, fasolea ţucără tăiată bucăţi şi spre sfârşit varza, cartofii şi roşiile, sau o lingură de bulion de roşii. Se lasă să fiarbă cât trebuie, fără sa se sfărâme zarzavatul. Separat se fierbe 1 l borş şi se strecoară în oala în care fierbe zarzavatul. Se adaugă frunze de leuştean sau de tarhon, de pătrunjel şi de mărar. Se gustă de sare, se potriveşte de acru, se adaugă la nevoie sare de lămâie dizolvată separat, în apă. Se lasă să mai dea câteva clocote.
108. CIORBĂ RUSEASCĂ CU SMÂNTÂNĂ
Aceleaşi cantităţi ca mai sus, în plus puţină sfeclă, 1 gălbenuş. 2 linguri smântână.
Se fierbe carnea la fel ca la borşul ţârănesc. Se pune tot zarzavatul tăiat mărunt şi se adaugă şi puţină sfeclă tăiată ca fideaua. Se adaugă borşul fiert separat, verdeaţă, sare. Se bate bine în castron gălbenuşul cu două linguri de smântână. Se toarnă borşul amestecând încet. Se serveşte.
109. CIORBĂ DE VIŢEL
2 l apă, 1 l borş, pentru rest aceleaşi cantităţi ca la ciorba ţărănească.
Se fierb bucăţile de carne şi se ia spuma. Se pune morcov, şi o rădăcină de pătrunjel, puţină varză şi ceapă tăiată mărunt. Se adaugă borşul fiert separat, verdeaţă şi sare. Se drege cu gălbenuş şi smântână.
110. CIORBĂ DE MIEL
2 l apă, 1 l borş, 1 kg carne de miel, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ceapă, verdeaţă, cozi de ceapă verde, sare, 3 linguri orez, 1 gălbenuş, 2 Iinguri de smântână.
Se fierb în apă cu sare capul şi bucăţi de carne de miel. După ce dă în clocot, se ia spuma şi se adaugă: un morcov, un pătrunjel şi o ceapă mică tăiate mărunt. Când sunt fierte, se toarnă borşul fiert separat şi strecurat, şi se adaugă o frunză de pătrunjel, cozi de ceapă verde tăiate fin şi 2 — 3 linguri de orez ales şi spălat. Se lasă să fiarbă orezul, se gustă de acru şi se drege în castron cu un gălbenuş şi două linguri de smântână. În loc de orez se pot pune găluşte preparate în felul următor: se freacă o lingură de unt sau de unturâ cu un ou, bine, până se face ca o cremă. Se pune sare şi se adaugă făină până ce compoziţia devine ca o smântână groasă. Se iau cu o linguriţă şi se dă drumul găluştelor în ciorbă, când clocoteşte. Se fierb un sfert de oră.
111. CIORBĂ DE BERBEC
2 l apă, 1 l borş, 750 g carne de berbec, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1/2 varză mică, 500 g roşii, 1 ardei gras, sare.
Se taie carnea bucăţi potrivite. Se fierbe în apă, cu un morcov şi un pătrunjel. Se ia spuma, se potriveşte de sare. Când carnea este fiartă pe trei sferturi, se adaugă varza tăiată ca tăiţeii, roşiile şi un ardei gras tăiat mărunt. Odată cu ciorba se servesc ardei mici, iuţi.
112. CIORBĂ DE PASĂRE
2 l apă, 1 l borş, 1 pasăre cam de 1 kg, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ceapă, verdeaţă, sare, 3 linguri orez, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână.
Se face la fel ca ciorba de miel.
113. CIORBĂ DE PUI TÂNĂR
1,5 l apă, 1 l borş, 1 pui mijlociu, zarzavat de supă, 3 linguri orez, verdeaţă, cozi de ceapă verde, 2 roşii, sare, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână.
Într-o oală cu apă clocotită se pun la fiert un morcov, o rădăcină de pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt. Când zarzavatul începe să fiarbă, se adaugă puiul tăiat bucăţi, labele, capul, pipota şi ficatul. Se pune sare. Se ia spuma, se adaugă orezul ales şi spălat, borşul fiert separat şi strecurat, cozile de ceapă verde, mărar şi pătrunjel tăiate fin şi roşiile tăiate bucăţi şi fără seminţe. Înainte de a servi, se drege în castron cu un gălbenuş şi cu două linguri de smântână.
114. CIORBĂ DE POTROACE
1,5 l apă, 1,5 l zeamă de varză, măruntaie de gâscă, sau de curcan, zarzavat de supă, 3 linguri orez, verdeaţă.
La ciorba de potroace, borşul este înlocuit cu zeamă de varză. Se fierb aripile, picioarele, gâtul şi pipota de gâscă sau de curcan, tăiate în bucăţi potrivite. Se adaugă un morcov, un pătrunjel, un sfert de ţelina şi o ceapă tăiată mărunt, orezul ales şi spălat. Separat se fierbe zeama de varză, care se toarnă în oală când carnea şi zarzavatul fierbe. Se potriveşte de sare. Se adaugă pătrurjel şi mărar verde tăiate fin.
115. CIORBA DE BURTĂ (SCHIMBEA)
4 1 apă, 1 kg burtă, 1 picior de viţel, zarzavat de supă, 2 foi de dafin, 10 boabe piper, 2 linguri oţet, 2 gălbenuşuri, sare.
Se spală în mai multe ape şi se curăţă cu sare până rămîn albe, 1 kg de burtă şi un picior de viţel. Se pun la fiert în apă cu sare, cu un morcov, un pătrunjel şi o ceapă întreagă, foi de dafin, boabe de piper. Se lasă să fiarbă bine la foc potrivit. Se scoate burta şi după ce s-a răcorit, se taie în formă de tăiţei mai groşi, de asemenea şi carnea de pe picior. Se pun într-o oală, se strecoară zeama în care au fiert şi se lasă să mai dea câteva clocote. Se bat gălbenuşurile cu două linguri de oţet de vin sau o jumătate de lămâie şi se amestecă încet cu zeama din oală. Se serveşte fără să se mai pună pe foc.
116. CIORBĂ DE PERIŞOARE
2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, verdeaţă, 3 roşii, sare, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână. Perişoare: 500 g carne, 1 felie de pâine, 2 linguri orez, 1 ceapă, 1 ou, sare, piper.
Se pune la fiert într-o oală cu apă, un morcov, un pătrunjel, o ceapă, toate tăiate mărunt, şi osul ce rămâne de la carne, şi se lasă să fiarbă bine. Se toarnă borşul fiert separat şi strecurat, se adaugă verdeaţă tăiată fin, roşiile cărora li s-au scos sâmburii şi sare. Se lasă să dea câteva clocote. Se face o tocătură din carne, miezul de la o felie de pâine muiat şi stors bine, se adaugă orezul; ceapa tocată fin, un ou, sare, piper. Se fac perişoare mici cu mâna udă şi se pun la fiert în ciorbă. Înainte de a servi, se scoate osul din ciorbă şi se drege cu un gălbenuş bătut cu smântână.
117. CIORBĂ DE DOVLECEI UMPLUŢI
Aceleaşi cantităţi ca mai sus, plus 6 dovlecei tineri.
Se pun la fiert un morcov, un pătrunjel, o ceapă, puţină ţelină. Se aleg pentru umplut şase dovlecei tineri, mai subţiri, se rad de coajă, se taie în două şi se scobesc înăuntru. Se face umplutura din 0,500 kg de carne. Osul rămas de la carne se pune la fiert împreună cu zarzavatul. Carnea se trece prin maşină împreună cu miezul de la o felie de pâine muiat şi stors bine, şi se amestecă puţin orez, ales, spălat şi înflorit (fiert puţin) mai înainte, un ou, o ceapă mică tocată, verdeaţă şi sare. Cu această tocătură se umplu dovleceii, care se fierb în supa de zarzavat. Dacă mai rămâne umplutură, se fac perişoare, care se pun de asemenea la fiert. Separat se fierbe borşul, se strecoară în oala cu dovlecei şi se adaugă verdeaţă, câteva cozi de ceapă tăiate mărunt şi sare cât trebuie. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Într-un castron se bate gălbenuşul cu smântână şi se amestecă încet cu ciorba.
118. CIORBĂ DE DOVLECEI
2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, 3 dovlecei frumoşi, 2 roşii, verdeaţă, sare, 1 gălbenuş şi 2 linguri smântână sau 1 lingură ulei şi 1 lingură făină.
Se pun la fiert într-o oală cu apă, o ceapă tăiată mărunt, un morcov şi un pătrunjel întregi. Când zarzavatul este fiert, se adaugă borşul fiert separat, dovleceii curăţaţi şi tăiaţi potrivit, roşiile şi puţin mărar şi pătrunjel verde. Se potriveşte de sare şi se observă să nu fiarbă prea mult, pentru ca dovleceii să nu se sfărâme. La ciorbă se poate adăuga puţin rântaş de făină cu ulei sau se drege cu un gălbenuş şi puţină smântână.
119. CIORBĂ DE FASOLE VERDE
2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, 500 g fasole grasă, verdeaţă, 1 ardei gras, 3 roşii mijlocii, sare.
Într-o oală cu apă clocotită, se pun la fiert un morcov, un pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt. Se adaugă fasolea tăiată în bucăţi, verdeaţă, cozi de ceapă verde, un ardei gras, toate tăiate mărunt, şi roşiile curăţate de seminţe. Când este aproape gata, se adaugă borşul fiert separat şi strecurat. Se potriveşte de sare. Se poate servi simplă sau dreasă cu ou şi smântână.
120. CIORBĂ DE CARTOFI ŞI FASOLE VERDE
250 g fasole grasă, 250 g cartofi, pentru rest aceleaşi cantităţi ca mai sus.
Se fierb într-o oală cu apă morcovul, pătrunjelul şi o ceapă. Se adaugă fasolea grasă tăiată în bucăţi şi la urmă cartofii curăţaţi, tăiaţi în cuburi, şi sare. Se lasă să fiarbă până încep cartofii să se sfărâme. Se adaugă frunze de pătrunjel şi de mărar tăiate fin şi borşul fiert separat şi strecurat. Se lasă să mai dea un clocot. Se scoate morcovul şi pătrunjelul şi se serveşte simplă sau dreasă cu ou şi cu smântână.
121. CIORBĂ DE CARTOFI ŞI SFECLĂ
1 sfeclă cam de 500 g, 250 g carofi; pentru rest aceleaşi cantităţi ca l „Ciorba de fasole verde".
Se curăţă sfecla, se taie ca tăiţeii şi se fierbe într-o oală cu un morcov întreg şi o ceapă tăiată mărunt. Când sfecla este aproape fiartă, se adaugă cartofii curăţiţi şi tăiaţi subţiri, verdeaţă, sare. Când zarzavatul începe să se moaie, se pune borşul fiert separat şi strecurat. Se lasă să mai dea câteva clocote. Dacă vrem să aibă o culoare frumoasă, roşie, când ciorba este gata, se dă oala la o parte şi după ce s-a răcorit puţin, se pune sfeclă rasă (crudă) în strecurătoarea de macaroane şi se cufundă în oală, astfel încât sfecla din strecurătoare să fie acoperită cu zeamă. Se ţine un sfert de oră, până iese culoarea din sfeclă şi ciorba se înroşeşte. Se scoate strecurătoarea cu sfecla crudă şi se serveşte ciorba dreasă cu ou şi smântână.
122. CIORBĂ DE CARTOFI
500 g cartofi, pentru rest aceleaşi cantităţi ca la “Ciorba de fasole verde".
Se pun la fiert într-o oală cu apă, un morcov întreg şi o ceapă tăiată mărunt. Când a început să fiarbă, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi potrivite. Se pune sare şi verdeaţă multă, mărar, pătrunjel, cozi de ceapă verde, leuştean, toate tăiate mărunt. Se adaugă borşul fiert separat. Este mai gustoasă dreasă cu smântână.
123. CIORBĂ DE FASOLE BOABE
3 l apă, 1 l borş, 300 g fasole uscată, zarzavat de supă, 200 g roşii, verdeaţă.
Se pune fasolea la fiert. După ce a dat câteva clocote, se schimbă apa cu altă apă tot fierbinte. Se adaugă un morcov, un pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt. Când zarzavatul este aproape fiert, se pune sarea, borşul fiert separat şi strecurat, roşiile şi verdeaţa: mărar, pătrunjel, cozi de ceapă, leuştean. Se lasă să dea împreună câteva clocote.
124. CIORBĂ DE VERDEAŢĂ
2 l apă, 1 l borş, o farfurie adâncă plină cu verdeaţă, 3 linguri orez, 1 bucăţică zahăr, sare, un gălbenuş, două linguri smântână.
Se pun la fiert într-o oală cu apă frunze de lobodă, frunze de sfeclă, cozi de ceapă verde, mărar, pătrunjel, după gust şi leuştean, tăiate mărunt. Se adaugă borşul fiert separat şi strecurat, sarea, zahărul şi orezul ales şi spălat. Se lasă să fiarbă. Se serveşte simplă sau dreasă cu un gălbenuş şi cu o lingură de smântână.
125. CIORBĂ DE URZICI
Se folosesc aceleaşi cantităţi ca la “Ciorba de verdeaţă”.
Se aleg urzici tinere, se spală, se opăresc şi se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă o ceapă tăiată mărunt, orez sau crupe de porumb. Când totul este fiert, se pune borşul fiert separat. Se potriveşte de sare, se lasă să mai dea un clocot şi se serveşte simplă sau dreasă cu smântână.
126. SÂRBUŞCA
1 l apă, 2 l zer, 1 morcov mijlociu, 1 ceapă, 300 g cartofi, 1 lingură mălai, sare.
Se pune la fiert într-o oală cu apă, un morcov întreg şi o ceapă tăiată mărunt. Când a început să fiarbă, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi potrivite. După ce se fierb şi cartofii, se toarnă zerul rămas de la strecuratul brânzei de vaci. Se potriveşte de sare. Se lasă să dea din nou în clocot şi se adaugă o lingură de mălai tumat în ploaie, ca grişul. După câteva minute ciorba este gata.
127. CIORBĂ DE ŞTEVIE
2 l apă, 1 l borş, 500 g ştevie, 1 ceapă, 1 lingură ulei, 1/2 lingură făină, 3 linguri orez sau 2 cartofi frumoşi, sare.
Se alege ştevia, se pune la fiert şi se continuă la fel ca la borşul de urzici. Separat se prăjeşte o ceapă tocată cu o lingură de ulei, se pune făina; se rumeneşte şi se stinge cu apă. Se amestecă cu ciorba şi se lasă să mai dea un clocot. În loc de orez, se pot pune la fiert câţiva cartofi tăiaţi mărunt.
128. CIORBĂ DE CRUPE DE PORUMB
2 l apă, 1 l borş, o farfurie adâncă de crupe de porumb, verdeaţă, sare.
Se spală o farfurie de crupe de porumb şi se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă verdeţuri de tot felul tocate mărunt şi cînd totul este bine fiert, se toarnă borşul fiert separat. Se potriveşte de sare.
129. CIORBĂ DE BUREŢI
2 l apă, 1 l borş, 500 g bureţi, zarzavat de supă, sare.
Ciorba se poate pregăti cu bureţii proaspeţi, cum au fost culeşi din pădure, sau cu bureţi uscaţi pentru iarnă. Se fierb într-o oală cu apă, un morcov, pătrunjel, mărar şi o ceapă. Se aleg bureţii să nu fie viermănoşi, se taie în două sau mai mărunt şi se pun în oala cu zarzavat. Când sunt fierţi, se adaugă borşul fiert separat, se potriveşte de sare şi se lasă să mai dea împreună câteva clocote. După gust se poate adăuga puţin rântaş, făcut dintr-o ceapă tocată, prăjită în ulei cu puţină făină, şi stinsă cu apă. Bureţii uscaţi se pun la muiat din ajun, într-un vas cu apă.
130. CIORBA DE HRIBI (MÂNĂTĂRCI)
Se folosesc aceleaşi cantităţi ca la ciorba de bureţi.
Se face la fel ca şi ciorba de bureţi, adăugându-se la fiert şi o mână de orez sau de arpacaş, care fierbe mai uşor dacă este muiat din ajun în apă. De asemenea şi hribii uscaţi trebuie muiaţi din ajun în apă.
131. CIORBĂ DE CRAP
2 l apă, 1 l borş, 6 bucăţi de crap (cam 600 g), zarzavat de supă, 3 linguri orez, verdeaţă, sare.
Se taie mărunt un morcov, un pătrunjel, ceapă. Se pun să fiarbă cu apă, adăugind orezul ales şi spălat. Se curăţă crapul, se scoate osul amar de la cap, iar după ce a fost spintecat şi i s-au scos maţele, se mai spală numai într-o apă, fără să fie ţinut mult, ca să nu-i iasă dulceaţa. Se taie bucăţi şi când zarzavatul este aproape fiert, se pune şi peştele în oală (de obicei bucăţile frumoase se aleg pentru prăjit sau pentru altă mâncare, iar la ciorbă se pun capul şi coada). Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Se ia spuma şi se potriveşte de sare. Când este aproape gata, se pune borşul fiert separat şi strecurat, precum şi o mână de verdeaţă tăiată mărunt. Se lasă să mai dea împreună un clocot. Se serveşte rece sau caldă. La fel se face şi ciorba de peşte mărunt.
132. CIORBĂ DE PEŞTE CU ZEAMĂ DE VARZĂ
3 l zeamă de varză, zarzavat de supă, 600 g peşte, verdeaţă.
Se potriveşte de acră zeama de varză, adăugând apă dacă trebuie. Se fierbe cu zarzavat tăiat mărunt: morcov, pătrunjel, ceapă. Când este aproape gata, se pune peştele curăţit şi tăiat în bucăţi potrivite. Se lasă să fiarbă cât trebuie, se ia spuma, se potriveşte de sare şi se adaugă după gust verdeaţă tăiată mărunt (mărar, pătrunjel, tarhon etc.).
133. CIORBĂ DE CHITICI (PEŞTIŞORI MĂRUNŢI)
Se folosesc aceleaşi cantităţi ca la „Ciorba de crap".
Se taie mărunt mult zarzavat de supă şi se fierbe într-o oală cu apă. Se curăţă peştişorii mărunţi de maţe, strângându-i de la coadă spre cap, iar dacă sunt mari şi au solzi, se curăţă şi de solzi. Se spală şi se pun la fiert în apa cu zarzavat. Se adaugă borşul fiert separat şi sare. Peştele nu se fierbe prea mult ca să nu se sfărâme. Când este aproape gata, se adaugă o mână de verdeaţă tocată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu