SOS MAIONEZĂ
3 gălbenuşuri, 300 g ulei, 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet, sare.
Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn sau se bat cu telul până ce gălbenuşurile sunt bine amestecate. Apoi se adaugă uleiul picătură cu picătură. Se freacă mereu, punând din când în când şi puţină lămâie. Când maioneza începe să se îngroaşe, se poate adăuga şi câte o linguriţă de ulei odată, dar nu mai mult.
Dacă se întâmplă ca maioneza să se taie în cursul pregătirii, se pune un gălbenuş de ou în alt castron, se amestecă cu o lingură de lemn apoi, cu o linguriţă, se adaugă puţin câte puţin din maioneza care s-a tăiat, până se amestecă toată.
Una din cauzele pentru care uneori maioneza se taie este întrebuinţarea uleiului prea rece. De aceea iarna se recomandă ca uleiul să fie puţin încălzit înainte de întrebuinţare.
Dacă maioneza este reuşită, dar prea groasă, se poate subţia cu puţină apă.
48. SOS MAIONEZĂ CU SMÂNTÂNĂ
2 gălbenuşuri, 200 g ulei, 1/2 linguriţă zeamă de lămâie, 2 linguri smântână groasă, sare, piper.
Se pregăteşte sosul maioneză şi când este gata, se adaugă smântâna. Maioneza se sporeşte şi în acelaşi timp capătă un gust fin.
49. SOS MAIONEZĂ CU MUŞTAR
2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 200 g ulei, 1l2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet, sare.
Se amestecă de la început muştarul cu ouăle. Se lucrează ca şi maioneza simplă. Şi la această maioneză se poate adăuga, când este gata, o lingură de smântână de fiecare gălbenuş.
50. SOS MAIONEZĂ CU TARHON
2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 200 g ulei, 1/2 linguriţă oţet, 1 linguriţă tarhon tocat, 1 castravete mic în oţet.
Se face un sos maioneză cu muştar, ca mai sus, adăugând, dacă este necesar, ceva mai mult idei, ca să fie foarte legat. Când este gata, se adaugă câteva frunze de tarhon, precum şi un castravete în oţet, tocat mărunt.
51. SOS PICANT CU VERDEŢURI
2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 200 g ulei, 1/2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet, sare, câteva frunze de haţmaţuchi (plantă asemănătoare pătrunjelului, cu gust picant), de pătrunjel şi ceapă verde.
Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă verdeaţa tăiată toată foarte fin.
52. SOS TARTAR
2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 200 g ulei, 1/2 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie, sare, 1 castravete mic în oţet, 1 lingură arpagic tocat, 1 lingură capere, verdeaţă (tarhon şi pătrunjel).
Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă arpagicul, castravetele în oţet, caperele şi verdeaţa, toate tăiate foarte fin.
53. SOS MAIONEZĂ ECONOMIC
2 gălbenuşuri, 200 g ulei, 1 linguriţă zeamă de lămâie, sare, piper. Pentru sosul de făină: 1 linguriţă unt, 2 linguriţe făină, 1 ceaşcă lapte îndoit cu apă, sare.
Se pregăteşte sosul maioneză şi când este gata se amestecă cu 2 — 3 linguri de sos de făină.
54. SOS DE OU
1 ou, 1 gălbenuş, 200 g ulei, 1 linguriţă zeamă de lămâie, sare, 1 castravete mic în oţet, 1 linguriţă cozi de ceapă verde tocate mărunt.
Se fierbe un ou răscopt. Se dă gălbenuşul prin sită, se pune un gălbenuş crud, sare, puţină lămâie, şi se face cu ulei un sos de maioneză. Când este gata, se pune albuşul răscopt, un castravete în oţet şi cozile de ceapă, toate tăiate foarte fin.
55. SOS DE MUŞTAR
2 linguriţe muştar, 100 g ulei, sare, puţin oţet sau zeamă de lămâie.
Se subţie muştarul cu puţin oţet de vin sau cu zeamă da lămâie şi se freacă cu uleiul turnat picătură cu picătură.
56. SOS DE MUŞTAR CU TARHON
2 linguriţe muştar, 1 linguriţă zahăr, 100 g ulei, sare, 1/2 linguriţă oţet, 2 linguriţe tarhon.
Se amestecă muştarul cu zahărul pisat şi se freacă turnând uleiul picătură cu picătură. Se potriveşte de acru şi de sărat, şi se subţiază, dacă e necesar, cu puţin oţet; la urmă se adaugă foile de tarhon tocat. Acest sos este foarte gustos. Se poate servi la rasol.
57. MUJDEI DE USTUROI
2 căpăţâni de usturoi, un praf de sare, 1/2 ceaşcă apă sau zeamă de carne.
Se curăţă usturoiul şi se striveşte cu puţină sare în piuliţa de lemn, până se face ca o alifie. Se pune în sosieră şi se toarnă deasupra zeamă de carne sau apă.
58. SOS DE USTUROI (AIOLI)
1 căpăţână de usturoi, 1/2 linguriţă boia de ardei, 1 gălbenuş, 100 g ulei, sare, 1/2 linguriţă oţet.
Se striveşte usturoiul în piuliţa de lemn sau şi mai bine într-una de piatră. Se adaugă boiaua de ardei, sare şi un gălbenuş. Se toarnă puţin câte puţin uleiul, ca la maioneză, şi zeamă de lămâie. Se freacă totul până devine ca o cremă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu