758. ÎNGHEŢATĂ DE VANILIE
6 ouă, 250 g zahăr, vanilie, 1 l lapte.
Se freacă ouăle cu zahărul. Se pune să fiarbă laptele şi când clocoteşte, se adaugă vanilia. Se dă la o parte, se acoperă şi se lasă aşa un sfert de oră. Se toarnă laptele încet peste ouă, amestecând continuu. Se strecoară pnntr-o sită deasă. Se pune cratiţa cu compoziţia pe foc potrivit, amestecând până se îngroaşă, astfel încât scoţând lingura, pe ea să rămână un strat subţire de cremă. Se dă la o parte, amestecând din când în când până se răcoreşte, se toarnă în şerbetieră şi se îngheaţă.
După dorinţă, cînd este aproape gata, se adaugă 2 — 3 linguri de frişcă bătută, şi se mai învârteşte până se întăreşte complet.
759. ÎNGHEŢATĂ DE ZAHĂR ARS
6 ouă întregi sau 8 gălbenuşuri, 250 g zahăr, 1 l lapte.
Se freacă într-un castron şase ouă întregi sau opt gălbenuşuri cu 100 g zahăr. Se ard, potrivit de rumen, 150 g zahăr şi se sting cu puţină apă fierbinte, se amestecă cu laptele cald şi se continuă apoi la fel ca îngheţata de vanilie.
760. ÎNGHEŢATĂ DE CAFEA
6 ouă, 250 g zahăr, 9 dl lapte, 1 dl cafea concen trată.
Se freacă ouăle cu zahărul. Se amestecă cu laptele la care s-a adăugat cafeaua foarte concentrată. Se face ca şi îngheţata de vanilie.
761. ÎNGHEŢATĂ DE CIOCOLATĂ
6 ouă, 250 g zahăr, 1 l lapte, 125 g ciocolată sau 50 g cacao, vanilie.
Se freacă ouăle cu zahărul. Se pun să fiarbă laptele cu vanilia, se moaie pe marginea maşinii ciocolata tăiată bucăţi mici, cu puţină apă. Se amestecă încet cu laptele şi apoi cu ouăle. Se face ca şi îngheţata de vanilie. Ciocolata poate fi înlocuită cu 50 g cacao care se freacă cu puţină apă şi se amestecă cu laptele.
Când îngheţata este aproape gata, se poate adăuga, odată cu frişca bătută (v. îngheţata de vanilie), şi puţină ciocolată sfărâmată nu prea mărunt. Se învârteşte până se întăreşte cât trebuie.
762. ÎNGHEŢATĂ PRALINATĂ
Aceleaşi cantităţi ca pentru îngheţată de vanilie; în plus 100 g migdale sau nuci.
Se pregăteşte crema la fel ca pentru îngheţata de vanilie. Se ard rumen deschis 100 g de zahăr, în care se adaugă migdale sau nuci. Când s-a amestecat zahărul cu migdalele, se toarnă cu totul pe masa de aluat udată cu apă şi după ce s-a răcit, se pisează mărunt şi se amestecă cu crema. Se toarnă în şerbetieră şi se pregăteşte la fel ca îngheţata de vanilie.
763. ÎNGHEŢATĂ DE LĂMÂIE
500 g apă, 300 g zahăr, coaja de la 1 lămâie, zeama de la 3 lămâi.
Se pun într-o tingire apa şi zahărul. Când zahărul s-a topit, se împinge tingirea pe foc iute şi se lasă să fiarbă două minute. Se pune coaja de la o lămâie (partea galbenă fără cea albă care are gust amărui). Se acoperă, se dă la o parte şi se lasă astfel o jumătate de oră. Se adaugă zeama de Ia trei lămâi rnijlocii, se strecoară printr-un tifon, se toarnă în şerbetieră şi se îngheaţă.
764. ÎNGHEŢATĂ DE PORTOCALE
500 g apă, 300 g zahăr, coaja de la 2 portocale, zeama de la 3 portocale şi 1 lămâie.
Se face la fel ca îngheţata de lămâie.
765. ÎNGHEŢATĂ DE FRAGI
500 g fragi aleşi, 300 g zahăr, 3 dl apă, zeama de la 1 lămâie, 3 linguri frişcă bătută (facultativ).
Se spală fragii şi se scurg bine. Se trec prin sită, astfel încât să se obţină 1/2 kg de piure. Se face separat un sirop de zahăr cu apă, care se fierbe două minute pe foc iute. Se amestecă cu fragii, fără să se mai ţină pe foc, şi după ce s-a răcorit, se adaugă, după dorinţă, zeama de la o lămâie şi puţină frişcă bătută. Aceasta se combină foarte bine cu aroma fragilor, dând îngheţatei un gust plăcut. Se toarnă compoziţia în şerbetieră şi se îngheaţă.
766. ÎNGHEŢATĂ DE ZMEURA
Aceleaşi cantităţi ca pentru îngheţata de fragi. Se pregăteşte la fel cu aceasta.
767. ÎNGHEŢATĂ DE VIŞINE
500 g zeamă de vişine, 300 g zahăr, 3 dl apă, zeama de la o lămâie.
Se face un sirop din zahăr şi apă care se fierbe două minute. Se spală vişinile şi se storc printr-un tifon, astfel încât să se obţină 1/2 l zeamă. Se lasă să se limpezească, se adaugă zeama de la o lămâie, se amestecă cu siropul de zahăr şi se îngheaţă.
768. ÎNGHEŢATĂ DE FRUCTE, CU LAPTE
1 pahar de zeamă de fructe, 1 pahar de lapte crud (sau lapte amestecat cu frişcă nebatută), 175 g zahăr.
Se amestecă totul fără să se pună la foc şi când zahărul s-a dizolvat, se toarnă compoziţia în şerbetiera pregătită cu gheaţă şi sare şi se îngheaţă.
769. CAFE GLACE
¾ l lapte, 3 dl cafea concentrată, 300 g zahăr, 300 g frişcă, vanilie.
Spre deosebire de îngheţata de cafea, aceasta nu este decât o cafea cu lapte obişnuită, pusă în şerbetieră să îngheţe şi servită mult mai moale decât celelalte îngheţate. Se fac la filtru trei decilitri de cafea concentrată. Se fierbe laptele cu puţină vanilie (după dorinţă). Se dă la o parte. Se adaugă cafeaua şi zahărul şi se amestecă până ce se topeşte zahărul. După ce s-a răcit bine, se adaugă frişca proaspătă, nebătută. Se pune compoziţia în şerbetieră şi se învârteşte. Se serveşte îndată ce este gata, în ceşti sau în pahare, punând deasupra puţină frişcă bătută cu zahăr.
770. CASATĂ DE CREMĂ
Se pregăteşte compoziţia ca pentru orice îngheţată de vanilie, cafea, zahăr ars etc., la care se adaugă, după ce s-a răcorit complet, 300 g frişcă bătută. Apoi, în loc să se întărească în şerbetieră care trebuie învârtită, se toarnă compoziţia într-o formă specială de îngheţată, se acoperă ermetic cu capacul, se pune într-o găleată cu gheaţă şi sare şi se lasă 3 — 4 ore, până se întăreşte cât trebuie. La nevoie se mai adaugă gheaţă şi sare. Nu se mişcă în timpul cât este pusă la gheaţă. Nu trebuie lăsată să îngheţe prea mult, deoarece pierde din aromă.
771. CASATA DE FRUCTE
Se pregăteşte compoziţia ca pentru orice îngheţată de fructe ca: îngheţată de caise, fragi, zmeură etc. şi se amestecă cu 300 g frişcă bătută. Se pune în formă şi se îngheaţă ca mai sus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu