670. ALT FEL DE CHEC
3 ouă, 50 g unt proaspăt, 225 g zahăr pudră, 125 g lapte, 225 g făină, 1 pachet praf de copt, unt pentru uns forma.
Se freacă spumă untul proaspăt, se adaugă zahărul pisat sau tos, fin cernut, şi gălbenuşurile puse pe rând. Se pregăteşte laptele rece şi făina cernută, în care s-a amestecat un pachet de praf de copt. Când untul a cuprins bine gălbenuşurile şi zahărul, se pune alternând lapte şi făină, amestecând continuu. La sfârşit se adaugă cele trei albuşuri bătute spumă. Se unge cu unt o formă rotundă de tort sau una dreptunghiulară, se toarnă compoziţia şi se coace la foc bun. Se taie după ce s-a răcorit.
671. PANDIŞPAN
6 ouă, 6 linguri zahăr vanilat, 6 linguri făină, unt pentru uns forma.
Se bat ouăle întregi cu zahărul vanilat, bine de tot, până se fac ca o cremă, iar volumul lor a crescut de 2 — 3 ori. Se adaugă făina. Se mai amestecă puţin, se toarnă într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu hârtie şi se coace la foc potrivit, o oră.
* ALT FEL DE PANDIŞPAN
Aceleaşi cantităţi ca mai sus.
Se bat albuşurile spumă. Se adaugă zahărul vanilat şi se bate bine, astfel încât albuşul să se întărească ca pentru bezele. Separat se strivesc într-o farfurie gălbenuşurile, se amestecă cu albuşul, se adaugă făina, amestecând totul uşor. Se unge o formă bine cu unt, se presară făina, se toarnă compoziţia şi se coace o oră la foc potrivit. Cantităţile se pot mări după dorinţă.
672. PÂINE DE ALBUŞ
12 albuşuri, 1 pahar zahăr pisat, 1 pahar făină, 1 pahar nuci amestecate cu stafide, unt pentru uns forma.
Se bat albuşurile spumă, adăugând încet zahărul pisat. Se adaugă făina şi un pahar de nuci amestecate cu stafide. Se toarnă compoziţia într-o formă dreptunghiulară, unsă cu unt şi presărată cu făină. Se coace la foc potrivit circa o oră. Când este gata se răstoarnă, şi după ce s-a răcit, se taie felii subţiri. Este mai gustoasă a doua zi.
673. PRĂJITURĂ CU NUCĂ
3 ouă, 250 g zahăr, 150 g făină, 150 g nuci, coajă de lămâie sau de portocală, unt pentru uns tava.
Se bat ouăle întregi cu zahărul, pe marginea maşinii. Se adaugă făina, nucile tăiate mărunt cu cuţitul (nu trecute prin maşină) şi puţină coajă rasă de lămâie sau de portocală. Se unge cu unt tava, se presară făină, se toarnă compoziţia într-un strat subţire. Se coace la cuptor, la foc potrivit.
674. CHEC CU STAFIDE
5 ouă, zahăr cât cântăresc ouăle, aceeaşi cantitate de făină şi de stafide amestecate cu nuci sau cu migdale, coajă de lămâie, unt pentru uns forma.
Se bat bine cinci ouă întregi cu atât zahăr cât cântăresc ouăle. Se adaugă încet aceeaşi cantitate de făină cernută, aceeaşi cantitate de stafide amestecate cu migdale curăţite şi taiate fin, cum şi puţină coajă rasă de lămâie. Se unge o formă dreptunghiulară cu unt, se presară făină, se toarnă compoziţia, se pun câteva migdale tăiate deasupra şi se coace circa o oră la foc potrivit.
675. CHEC CU RAHAT
2 ouă, 280 g făină, 200 g zahăr, 150 g ulei, 150 g lapte, 1/2 linguriţă bicarbonat, 4 — 5 bucăţi rahat, ½ pahar nuci amestecate cu stafide, coajă de portocale din dulceaţă, unt pentru uns forma.
Se freacă ouăle cu zahărul până ce volumul creşte simţitor. Se adaugă treptat uleiul şi laptele, bicarbonatul proaspăt cernut şi făina, iar la sfârşit nuca şi stafidele. Se unge forma cu unt şi se presară făină. Se toarnă o parte din compoziţie, se aşază bucăţile de rahat (după ce au fost făcute mici suluri cu mâna), se toarnă restul de compoziţiie. Se coace circa o oră la foc potrivit.
676. CHEC CU MARMELADĂ
1/2 kg marmeladă, 2 linguri lapte sau apă, 2 linguri ulei, 220 g făină, 2 linguriţe rase bicarbonat, 2 linguri rom, vanilie, 150 g nuci, 2 linguri fructe din dulceaţă (facultativ), ulei pentru uns forma.
Se freacă marmelada cu două linguri de lapte (sau de apă) până se face ca o cremă. Se adaugă uleiul, făina, bicarbonatul, vanilia şi rom după gust. Când pasta este bine amestecată, se adaugă 150 g nuci tăiate în lung, precum şi 1 — 2 Iinguri de fructe zaharisite (sau din dulceaţă) tăiate mărunt şi puse mai întâi la macerat cu puţin rom. Se unge o formă de tablă, dreptunghiulară, cu unt sau cu ulei, se presară făina şi se toarnă compoziţia. Se coace la foc potrivit (mal mult moale) circa o oră. Se încearcă cu un pai (dacă s-a copt nu se lipeşte miezul) Şi către sfârşit, dacă este necesar, se acoperă cu o hârtie. Când este coaptă se răstoarnă şi după ce s-a răcit complet, de preferinţă a doua zi, se taie felii.
677. RULADĂ CU MARMELADĂ DE MERE
150 g făină, 125 g unt, 2 gălbenuşuri, drojdie cît o nucă, 1 lingură zahăr, un praf de sare, 3 lin-guri marmeladă de mere.
Se amestecă pe masa de aluat făina cu untul, se face loc la mijloc, se pun gălbenuşurile, sarea şi drojdia muiată cu o lingură de zahăr. Se frământă aluatul. Se lasă să se odihnească o jumătate de oră. Se întinde o foaie destul de subtire, deasupra se pune marmeladă de mere în strat de asemenea foarte subţire, se rulează, se dă la cuptor la foc potrivit. După ce s-a răcit, se taie felii groase de un deget.
678. RULADĂ CU CREMĂ
4 gălbenuşuri, 3 albuşuri, 75 g zahăr, 75 g făină, 1 lingură unt topit pentru cremă, v. 728.
Se freacă bine într-un castron gălbenuşurile cu zahărul, până se albesc. Se adaugă făina, albuşurile bătute spumă şi la sfârşit untul topit. Se aşterne într-o tavă o hârtie albă, se toarnă compoziţia cât mai subţire şi egal întinsă. Se coace la foc bun. Se întoarce împreună cu tava pe masa de aluat şi se lasă aşa până se răceşte, pentru a nu se usca. Când s-a răcorit, se umple cu o cremă de unt (v. 728), se face sul şi se taie felii. Se poate servi şi întreagă. În acest caz se glasează cu o glazură potrivită cu umplutura.
679. PRĂJITURĂ CU ULEI
2 linguri miere, 1 vârf de linguriţă bicarbonat, 200 g făină, 4 linguri ulei, 20 g drojdie, un praf de sare, 3 linguri marmeladă, 3 linguri nuci, 1 lingură zahăr.
Se freacă într-o cratiţă mică pe maşină mierea cu bicarbonatul, ţinându-se până ce mierea a devenit lichidă.
Se cerne făina pe masa de aluat, se face loc la mijloc, se pune mierea, uleiul, drojdia muiată cu puţină apă şi un praf de sare. Se frământă aluatul şi se lasă să se odihnească o jumătate de oră. Se împarte apoi în două, se întind pe rând două foi, se ung cu un strat subtire de marmeladă şi se presară cu nuci măcinate, amestecate cu puţin zahăr. Se rulează fiecare foaie nu prea strâns, se aşază amândouă ruladele în tavă, se taie în felii groase de două degete şi se coc la foc potrivit.
680. PRĂJITURĂ CU CAISE
150 g făină, 100 g unt, 100 g zahăr, 1 ou, un praf de sare, caise cît se cer, zahăr tos pentru caise. Compoziţia a doua: 3 ouă, 3 linguri zahăr, 3 linguri făină.
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc şi se pune untul, zahărul, un ou, sare. Se întinde o foaie de mărimea tăvii de copt, se dă la cuptor şi se coace pe jumătate. Se pregătesc dinainte caisele tăiate în două, necojite. Se aşază cu partea în care a stat sâmburele în sus şi se umple golul cu puţin zahăr. Se dă din nou la cuptor până ce s-a topit zahărul şi fructele încep să se moaie. Între timp se freacă cele trei gălbenuşuri cu zahăr, se adaugă făina şi la urmă cele trei albuşuri bătute spumă. Se toarnă compoziţia peste fructe, se coace la foc potnvit. Se taie calde în romburi sau în dreptunghiuri. În loc de caise se pot pune prune, vişine, fragi etc.
681. PRĂJITURĂ CU VIŞINE
5 ouă, 150 g zahăr, 1/2 linguriţă bicarbonat, 100 g pesmet, 1/2 kg vişine, unt pentru uns forma.
Se spală şi se scot sâmburii la 1/2 kg vişine. Se pun în sita de macaroane şi se lasă să se scurgă de zeamă. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul până ce cresc ca o spumă. Se pune bicarbonatul, cele cinci albuşuri bătute spumă, pesmetul fin cernut şi la urmă vişinile. Se pregăteşte din vreme o formă unsă cu unt şi presărată cu făină. Se toarnă compoziţia şi se coace la foc mic. După ce s-a mai răcorit, se taie şi se scoate din formă. În loc de 100 g de pesmet se pot întrebuinţa 50 g pesmet şi 50 g făină, sau 25 g pesmet, 50 g nuci pisate şi 25 g făină.
682. SCOARŢĂ DE NUCĂ
3 ouă, 1 pahar zahăr, 3/4 pahar făină, 1 pahar nuci.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se albesc, se adaugă făina, nuca tăiată în lung cât mai subţire şi la sfârşit cele trei albuşuri bătute spumă. Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu făină. Se coace la foc potnvit. Când este gata se presară cu zahăr tos, apoi se taie caldă, în romburi.
683. BISCUIŢI CU STAFIDE
2 ouă, 125 g unt proaspăt, 125 g zahăr, 125 g făină, 125 g stafide, 3 linguri rom, unt pentru uns tava.
Se aleg stafidele, se spală şi se pun într-o ceaşcă cu trei linguri de rom. Se lasă să stea cel puţin o jumătate de oră. Se freacă separat untul cu zahărul pisat până se face ca o cremă. Se adaugă pe rând două ouă, apoi 125 g de făină şi la sfârşit stafidele cu romul. Se unge cu unt o tavă de tablă groasă şi se pun cu linguriţa mici grămăjoare, la distanţă de 2 — 3 cm unele de altele, deoarece se lăţesc mult la foc. Se dau la cuptor, la foc potrivit. Imediat ce încep să se rumenească, se scot cu ajutorul unui cuţit.
684. BISCUIŢI CU VANILIE
3 ouă, 1/2 pahar zahăr vanilat, 1/2 pahar făină.
Se freacă gălbenuşunle cu zahărul vanilat până se albesc. Se adaugă făina şi cele trei albuşuri spumă. Se unge cu unt o tavă de tablă groasă. Se pune câte o linguriţă din compoziţie la distanţa de 2 — 3 cm unele de altele şi se ţin foarte puţin la foc iute, până încep să se rumenească pe margini. Pe măsură ce sunt gata, se scot cu un cuţit şi se sucesc cât sunt fierbinţi, fie în formă de cornet, fie sul. Se pot umple cu cremă de nuci, de ciocolată sau de cafea.
* ALT FEL DE BISCUIŢI CU VANILIE
4 ouă, 125 g unt proaspăt, 200 g zahăr vanilat, 210 g făină.
Se freacă untul până se face spumă. Se adaugă pe rând patru gălbenuşuri, apoi 200 g zahăr vanilat, frecând continuu, până se face ca o cremă. Se mai adaugă 210 g făină fină, spuma de la cele patru albuşuri, amestecând uşor. Se unge o tavă cu unt, se pune câte puţin din compoziţie cu linguriţa sau cu cornetul, se dau la cuptor să se coacă la foc potrivit.
685. LIMBI DE PISICĂ
160 g făină, 140 g zahăr vanilat,,125 g unt, o linguriţă lapte, 2 albuşuri.
Se amestecă făina cu zahărul vanilat. Se cern împreună pe o hârtie. Se freacă untul cu laptele până se face spumă. Se adaugă făina şi zahărul, amestecând cu lingura de lemn, la sfârşit două albuşuri bătute spumă. Cu această compoziţie se umple cornetul de hârtie, sau un cornet special de pânză care are la vârf o deschizătură de jumătate centimetru diametru. Se pun pe o tavă cu fundul gros, beţişoare lungi de 10 cm, lăsând o distanţă de 3 cm între ele (deoarece se întind mult la copt). Se coc la foc potrivit şi se scot din tavă cu un cuţit, pe măsură ce sunt gata.
* ALT FEL DE LIMBI DE PISICĂ
150 g făină, 150 g zahăr vanilat, 150 g frişcă sau , smântână, 3 albuşuri.
Se amestecă făina cernută cu zahăr vanilat şi cu frişca sau cu smântâna subţiată cu puţin lapte. Se adaugă albuşurile bătute spumă şi se procedează ca mai sus.
686. BEZELE
4 albuşuri, 200 g zahăr, unt pentru uns tava.
Se bat albuşurile într-un căzanel sau într-o oală, pe marginea maşinii, se amestecă cu zahărul vanilat şi se bat din nou până se ţine albuşul bine. Compoziţia trebuie să fie destul de tare, astfel încât bezelele aşezate pe tavă să nu se întindă. Se unge o tavă cu unt, se presară cu făină, se pun bezelele, fie cu cornetul, fie cu o linguriţă, potrivit de mari, ţinând seamă că ele cresc la copt. Se coc la foc foarte moale, circa o jumătate de oră, având grijă să nu se îngălbenească. După ce s-au răcorit puţin, se scot cu un cuţit din tavă şi se servesc fie simple, fie lipite câte două, cu frişcă bătută sau cu îngheţată la mijloc. Pentru aceasta, pe măsură ce se scot, se apasă uşor fundul cu degetul cel mare, ca să formeze un fel de scobitură, în care să intre mai multă frişcă. Aceasta se pune cu linguriţa. Bezelele pentru servit cu îngheţată se fac ovale.
687. CUIBURI DE RÂNDUNELE
4 albuşuri, 200 g zahăr, 200 g migdale sau nuci, unt pentru uns tava.
Se bat albuşurile pe marginea maşinii. Când sunt gata, se pune zahărul pisat şi se bat din nou împreună. Se adaugă migdale curăţite de coajă şi tăiate felii subţiri, sau nuci tăiate în lung. Se unge o tavă cu unt, se presară făină şi se pun mici moviliţe cu linguriţa. Se coc o jumătate de oră, la foc mic. Se scot calde, cu un cuţit.
688. MACAROANE
300 g migdale sau nuci, 4 albuşuri, 350 g zahăr, 50 g smântână.
Se dau prin maşină migdale curăţite de coajă sau nuci şi se freacă bine cu două albuşuri nebătute. Se adaugă zahărul, smântâna proaspătă şi la sfîrşit spuma de la două albuşuri. Compoziţia trebuie să fie potrivit de moale, dar să nu se întindă. Se toarnă cu cornetul pe o foaie de hârtie albă, turtiţe de 3 — 4 cm diametru. Se umezesc cu o pensulă cu apă, se presară zahăr pudră, se aşază cu hârtia în tavă şi se coc la foc slab. Se scot cât sunt calde, umezind uşor hârtia pe dos. Când sunt gata, aceste prăjituri rămân puţin cleioase la mijloc. Înainte de a se introduce în cuptor, pe fiecare turtiţă se poate pune un bob de vişină sau de cireaşă, din dulceaţă.
689. PESMEŢI ECONOMICI
350 g făină, 3 linguri ulei, 100 g zahăr vanilat, 2 ouă, 2 linguriţe oţet, 1/2 pachet praf de copt, un praf de sare.
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc şi se pune uleiul, zahărul vanilat, două ouă, două linguriţe de oţet, praful de copt şi sarea.
Se face un aluat destul de îndesat; se întinde foaia ca de tăiţei, se taie diferite forme şi se coc la foc potrivit.
690. PESMEŢI FLORINA
250 g făină, 1 ou, 3 linguri caimac, 75 g zahăr pisat, un vârf de linguriţă de bicarbonat, 65 g unt proaspăt, un praf de sare, vanilie.
Se cerne făina pe masa de aluat, se face loc la mijloc şi se pun: caimacul, oul, zahărul pisat, bicarbonatul proasput cernut, sare, vanilie. Se amestecă întâi cu o lingură, se mai adaugă unt proaspăt tăiat bucăţele şi se frământă apoi bine aluatul cu mâna. Se lasă o oră la rece să se odihnească. Se întinde o foaie ca de tăiţei, se taie forme pătrate de mărimea biscuiţilor din comerţ, se înţeapă deasupra cu o furculiţă şi se coc la foc potrivit.
691. PESMEŢI DELICIOŞI
560 g făină, 250 g unt proaspăt, 150 g zahăr pudră, 1 ou, 1 lingură lapte, 1 pachet praf de copt, un praf de sare, vanilie.
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc şi se pune untul, care se frământă cu o parte din făină. Când untul s-a muiat se adaugă zahărul vanilat, o lingură de lapte, oul, un praf de sare şi un pachet de praf de copt.
Se frământă totul la un loc şi se dă la rece să se întărească. După o oră, se ia jumătate din aluat, se întinde foarte subţire şi se taie pesmeţi de diferite forme (nu se lucrează toată foaia odată deoarece aluatul se întinde greu). Se coc la foc potrivit şi se scot din tavă pe măsură ce sunt gata. Din cantităţile de mai sus ies foarte mulţi pesmeţi, care se păstrează la rece câteva săptămâni, fără să piardă din gust şi din frăgezime.
692. PESMEŢI CU IAURT
1 pahar iaurt sau lapte bătut, 2 linguri ulei, 1 lingură zahăr, vanilie, 1 linguriţă de bicarbonat, un praf de sare, făină cât se cere.
Se bate un pahar de lapte bătut sau de iaurt, cu ulei şi zahăr până se face ca o cremă. Se adaugă bicarbonatul proaspăt cernut, sare, vanilie şi făină cât se cere. Se frământă şi se face un aluat potrivit de moale. Se întinde pe masa de aluat presărată cu făină, o foaie groasă de 1/2 cm, se taie forme rotunde, se aşază pe tavă, se coc la foc bun.
693. PESMEŢI CU SCORŢIŞOARĂ
1 ceaşcă caimac, 2 ouă, 3 linguri unt topit, 3 linguri zahăr vanilat, 1/2 linguriţă scorţişoară, 1/2 linguriţă bicarbonat, 1/2 linguriţă sare, făină cât se cere (circa 500 g).
Se freacă o ceaşcă de caimac cu două ouă, unt topit, zahăr vanilat, scorţişoară, bicarbonat proaspăt cernut şi sare. Se pune pe masă făină, se face loc la mijloc şi se toarnă compoziţia de mai sus. Se frământă cu mâna, făcând un aluat potrivit de tare. Se adună la un loc, se acoperă cu un şervet şi se lasă o jumătate de oră la rece să se odihnească. Se întinde o foaie groasă de 1/2 cm, se taie forme mici, se presară zahăr şi se coc la foc potrivit.
694. PESMEŢI CU NUCI
200 g făină, 200 g nuci, 200 g zahăr, 2 ouă întregi, 1 gălbenuş, coaja rasă şi zeama de la 1/2 lămâie, un praf de sare.
Se face un aluat din făină, nuci trecute prin maşină, zahăr, sare, două ouă întregi şi un gălbenuş, coaja rasă şi zeama de lămâie. Se frământă bine, Se întinde o foaie groasă de 1/2 cm, se taie forme mici şi se aşază într-o tavă unsă cu unt. Se presară cu zahăr, se coc la foc potrivit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu