806. PELTEA DE ZMEURĂ
1 l zeamă de zmeură, 1 kg zahăr.
Se alege zmeura şi se stoarce câte puţină odată, printr-o pânză. Se lasă să se limpezească. Se pun în tingirea de dulceaţă cantităţi egale de zeamă de zmeură şi zahăr şi se fierb la foc mic, până ce pelteaua este destul de legată.
Se va observa cu atenţie momentul când trebuie ridicată de pe foc, deoarece dacă se trece din fiert, pelteaua nu se mai leagă. Se toarnă fierbinte în borcane.
807. PELTEA DE MERE
1 l zeamă în care au fiert merele, 1 kg zahăr.
Pentru peltea se aleg mere Renete, sau mere creţeşti, roşii şi cu miezul mai tare. Cele făinoase se sfărâmă la fiert şi dau o peltea tulbure. Se spală merele, se taie în patru şi fiecare sfert încă în două, fără să se cureţe de coajă şi fără să se scoată sâmburii. Se pun într-o cratiţă, în apă, pe măsură ce sunt tăiate, ca să nu se înnegrească. La 1 kg mere trebuie 1 l de apă. Se fierb cu totul, la foc potrivit, se acoperă cu un capac şi nu se ating merele în timpul fiertului, ca să nu se sfărâme. După ce au clocotit un sfert de oră şi merele s-au rnuiat, se toamă cu totul, intr-o sită de păr pusă peste un castron, şi se lasă fără să se apese merele, circa 20 de minute, până se scurge bine zeama. Se mai lasă să se limpezească încă o jumătate de oră, şi se trec printr-un tifon des.
La un litru din această zeamă limpezită, se pune 1 kg de zahăr. Se lasă întâi pe marginea maşinii până se topeşte zahărul, apoi se fierbe la foc bun, luând spuma de câte ori este necesar şi se continuă la fel ca pentru pelteaua de zmeură. Din merele fierte se poate face marmeladă, adăugând zahărul necesar.
808. PELTEA DE GUTUI
1 lzeamă în care au fiert gutuile, 1 kg zahăr.
Se aleg gutui frumoase, de preferinţă mici, galbene, coapte şi fără pete. Se spală, se şterg cu o cârpă de puful de deasupra, se taie în patru şi fiecare sfert încă în două. Nu se curăţă de coajă şi nu se scoate mjlocul care conţine o cantitate mare de materie gelatinoasă (pectină). Se pun într-o cratiţă cu apă, pe măsură ce sunt tăiate, socotind 2 l de apă la 1 kg de gutui. Se adaugă şi câteva mere creţeşti roşii, tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă circa o oră, la foc mic, până ce gutuile sunt atât de moi, încât pot fi străpunse uşor cu coada unui chibrit. Se lasă să se limpezească zeama aşa cum s-a arătat la pelteaua de mere. Se pun la fiert zeama limpezită şi zahărul şi se continuă ca pentru pelteaua de zmeură. Ceea ce rămâne după ce se strecoară zeama, se poate întrebuinţa pentru a face marmeladă sau pastă de gutui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu