753. SOS DE ROM
3 gălbenuşuri, 100 g zahăr, 1 linguriţă feculă, 2 ceşti lapte, 2 linguri rom.
Se freacă într-un castron gălbenuşurile cu zahărul şi cu o linguriţă de feculă muiată în puţină apă rece, bine de tot, până se albesc şi se fac ca o cremă. Se adaugă laptele fierbinte, câte puţin, amestecând mereu pe marginea maşinii, până se mai leagă. După ce s-a dat la o parte, se adaugă romul.
754. SOS DE VIN
4 gălbenuşuri, 100 g zahăr, 1 linguriţă feculă, ½ l vin alb.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi cu fecula muiată cu puţină apă rece. Se toarnă încet 1/2 l vin cald, se pune cu totul pe maşină la foc potrivit, amestecând, fără a lăsa totuşi să fiarbă. Când începe să se îngroaşe, se dă la o parte şi se amestecă până se răcoreşte.
755. SOS DE VANILIE
1/2 l lapte, 4 gălbenuşuri, 100 g zahăr, 1 linguriţâ feculă sau făină, vanilie.
Se fierbe laptele, când clocoteşte se adaugă vanilia, se acoperă şi se lasă să stea un sfert de oră. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi cu o linguriţă de feculă, sau în lipsă, făină. Când crema a crescut, se toarnă încet laptele cald, amestecându-se contmuu. Se pune totul la foc, fără să mai fiarbă, ţinându-se până se mai îngroaşă. Se serveşte cald sau rece.
756. SOS DE CACAO FĂRĂ OU
150 g zahăr, 1/2 pahar apă, 2 linguri cacao, 1 linguriţă feculă.
Se face un sirop potrivit de legat din zahăr şi apă. Se freacă două linguri de cacao şi o linguriţă de feculă cu puţină apă rece până se desfac toţi cocoloşii. Se toarnă câte puţtn sirop, amestecând continuu şi se pune pe maşină să dea câteva clocote, până începe sosul să se îngroaşe.
757. SOS DE ZAHĂR ARS
150 g zahăr, 1/2 ceaşcă apă, 1 linguriţă feculă, 1 dl lapte.
Se arde într-o cratiţă zahărul, nu însă prea închis, şi se stinge cu 1/2 ceaşcă de apă fierbinte. Se moaie o linguriţă de feculă cu puţină apa rece, se amestecă cu siropul de zahăr ars şi se mai toarnă 1l2 ceaşcă de lapte. Se pune cu totul pe foc, amestecând până începe să se îngroaşe. Se dă la o parte, amestecând din când în când, până se răcoreşte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu